Българските граждани ще могат да подновят старата си лична карта

...
Българските граждани ще могат да подновят старата си лична карта
Коментари Харесай

МВР пуска новите лични карти с чип до края на годината

Българските жители ще могат да възобновят остарялата си персонална карта с нова, която е с вграден чип. Това сподели на брифинг зам.-вътрешния министър Моника Бийчър. " Много от дейностите ще бъдат осъществени по-кратки от плануваните периоди. Няколко типа документи ще има опция да бъдат издавани до края на 2023 година Те са свързани с персоналната карта и с картата за престояване ", съобщи тя пред публицистите.

По нейни думи, през последните няколко месеца се компенсира закъснение с години. Проектът ще промени метода по който ще бъдат издавани документите, самата визия и дизайн. Към днешния миг е обновено и мобилното приложение за персоналните документи. 

Представителят на консорциума, който ще извърши плана, Злати Петров съобщи, че с новите документи прекосяваме от децентрализиране на системата към централизиране. Повишава се равнището на отбраната на българските документи за идентичност на международно равнище. Един от главните аспекти на плана е и въвеждането на електронна идентификация ", уточни той. Срокът за осъществяване на плана е 19 месеца, като в края на интервала те би трябвало да са въведени в употреба. Ще се построи напълно нова постройка, където ще бъде ситуирана системата и друга постройка, в която ще се обитава административния екип.

От вътрешното министерство са безапелационни че българските жители не би трябвало да се тормозят за отбраната на чипа, която е на четири равнища. Той не може да бъде отключен от свободно преминаващи жители, тъй че да ти откраднат самоличността. Силовото ведомство не възнамерява акция за мосово възобновяване на персоналните карти с нови. В момента, в който изтече срокът на персоналната карта, ще може да издадете нова с чип. 

Първоначално ще бъдат доставени 1 млн. бланки за паспорти и 2,8 млн. за персонални карти. Производственият център е сертифициран по всички стандарти за равнище на отбрана. Ще предоставим всички консумативи, нужни за персонализация на персоналните документи, обясниха от Консорциума, написа " Сега ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР