"Българските гори не се стопанисват от лесовъди, а от кметове,

...
"Българските гори не се стопанисват от лесовъди, а от кметове,
Коментари Харесай

Александър Дунчев: Около една пета от парите от дърводобив се отклоняват към партийни каси

"Българските гори не се стопанисват от лесовъди, а от кметове, политици, депутати, регионални шефове и обвързваните с тях компании "

Това съобщи в студиото на „ Здравей, България” по депутатът от "Продължаваме смяната " Александър Дунчев.

„ През последните 20 години българските гори не се стопанисват от лесовъди. Те се стопанисват от кметове, политици, депутати, регионални шефове и обвързваните с тях фирми”, изясни Дунчев.

По думите му на лесовъдите на място е оказван напън да позволяват сходна безобразна сеч. „ В България годишно се добиват към 7 млн. кубика плътна дървесина. Това е рандеман за близо 200-300-400 млн. лв.. Около една пета от тях се крадат и отклоняват към огромни монополисти, към партийни каси, в случай че щете. Това са схеми, който ние проверяваме, в това число с NOVA, от 2015-2016 година. Тогава показахте в Ваши следствия, по какъв начин работят тези схеми в Габрово, Петрич и Велинград”.

Според него в едно от горските стопанства в Родопите една трета от гората е изсечена „ на голо”. „ Това са сечища, които са свръхголеми. Там няма подраст от млади фиданки и гората се възвръща десетилетия по-бавно от естественото. Правихме инспекция на терен – това са били здрави гори”, уточни той. И добави: „ Фирми, които работя в горско стопанство „ Родопи”, са секли законно. Държавата им е разрешила сеч на огромна надморска височина и в мащаби, надвишаващи неведнъж опцията на гората да се възвърне. След следствие 2020 година беше издадена директива, която забрани тези сечи по този огромен начин”.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР