Българските енергийни специалисти се усетиха, че 2020 г. вече чука

...
Българските енергийни специалисти се усетиха, че 2020 г. вече чука
Коментари Харесай

Залп от газови обещания

Българските енергийни експерти се усетиха, че 2020 година към този момент чука на вратата и тъкмо тя ще бъде основна за бъдещето на газовите доставки у нас. Заради това небрежно бе обновена и енергийната тактика на страната в частта ѝ за доставките на синьо гориво. Документът бе стартиран стремително пред редица специалисти и ръководещи, а енергийният министър Теменужка Петкова се хвърли да изяснява по какъв начин България би трябвало да извлече максимума от географското си състояние. Промяната на параметрите в даден документ обаче не води до действителни стъпки в едно или друго начинание, както демонстрират и последните няколко сходни тактики. Но в този момент нещата към този момент в действителност ще се трансформират и дори ще се преобърнат.

Какво ще се случи след 2020-а?

През тази година изтича договорът за доставки на природен газ, подписан с съветската компания "Газпром ". Тогава се чака и съветския тръст да спре или най-малко мощно да ограничи преноса на това гориво през Украйна. Което директно визира нашата страна и тя стартира стремително да се приготвя за импорт на газ по нови направления през Турция и Гърция. Най-реалистично към днешна дата се обрисува доставката на съветско синьо гориво, само че през газопровода "Турски поток ". Надеждата ни е втората тръба по плана да бъде отклонена след Истанбул в посока българската граница. Такива уверения на този стадий има от Турция, само че единствено на политическо равнище - никаква инфраструктура не се строи в тази посока.

Вторият вид е за доставки по газовата връзка България - Гърция. Очаква се комерсиалната й употреба да стартира през 2021-ва, разгласи наскоро министър Петкова при срещата си с американския дипломат Ерик Рубин. Така на процедура тя за първи път призна публично, че строителството на основния за нас газопровод ще се забави още веднъж, и то с най-малко една година. Плановете бяха тръбата да е подготвена до края на 2019-а, с цел да може посредством нея, като се употребява газопроводът ТАНАП (който към този момент е построен), през 2020-а да стартират доставките на газ от Азербайджан. Именно от находището "Шах Дениз 2 " държавната "Булгаргаз " контракти приемането на 1 милиарда куб. м газ годишно. Но по всичко проличава, че още веднъж ще се молим на азербайджанската компания "Сокар " за пролонгация на доставките..

Такива са действителностите и, щем не щем, Русия ще остане главният ни снабдител на природен газ и през идващото десетилетие. Въпросът е единствено какви такси ще ни изиска Турция за преноса.

Обещания за ярко бъдеще

Държавният ни уред обаче гледа самоуверено напред във времето и вижда някъде там... доставки на полутечен природен газ от Съединени американски щати и вложения в тази тенденция. Това съобщи Теменужка Петкова при срещата си с дипломат Рубин. Грандиозно бе и обещанието страната да се включи в строителството на терминал за полутечен природен газ, който вероятно ще се строи в региона на гръцкия град Александруполис. Чрез него България ще има достъп до полутечен природен газ освен от Съединените щати, а и от Катар и Египет. "Булгартрансгаз " даже възнамерявала да взе участие като акционер в построяването на въпросния терминал. Намеренията били българската компания да закупи към 25 на 100 от акциите в плана. Други 25% ще бъдат на гръцката държавна компания ДЕПА, а останалите 50% ще се държат от частни вложители. За сведение, през днешния ден Съединени американски щати доставят дребни количества полутечен природен газ за европейските пазари, като цените са съпоставими с тези на "Газпром " и малко по-високи.

За терминала край Александруполис си приказваха и министър председателите на България и Гърция по време на балканската среща във Варна, специфичен посетител на която бе израелският министър-председател Бенямин Нетаняху. Той предложи нашата страна да се включи в газовия план EASTMED, в който в този момент вземат участие Израел, Кипър и Гърция. Целта е от израелските и кипърските газови залежи в Средиземно море да се доставя природен газ до континентална Европа. Само че този план е към момента в доста ранна фаза, с цел да може да разчитаме на доставки оттова в близко бъдеще.

Още по-екзотична е концепцията за доставки на газ от Египет. Така че каквото и ярко газово бъдеще да ни дават обещание в този момент политиците, по всичко проличава, че никое от изброените инициативи с Гърция, Израел и Египет няма да се случи в идващите 10 години.

Необходими са вложения

Инвестициите в газопреносната ни мрежа обаче са значими през днешния ден и в този момент. Именно посредством тях ще се обезпечат задоволителни количества гориво през Турция и от локалния рандеман за образуването на хъб "Балкан " - газовата фантазия на премиера Борисов. Необходимите средства за реализирането й се пресмятат на към 2.8 милиарда лева, само че към този момент никой не споделя от кое място ще дойдат.

За да отговори на изменящите се трендове при доставката на природен газ, страната ще би трябвало стремително да влага в газопроводите си в идващите две години. Само по този начин тя ще може да резервира своето стратегическо място на газовата карта на Европа, акцентира Петкова. А по отношение на вложенията, те очевидно ще би трябвало да се вършат с заеми, тъй като газовият оператор "Булгартрансгаз " не разполага с толкоз пари. По думите на енергийния министър сега той получава малко над 125 млн. лева от преноса на съветски газ за Турция. Но откакто доставките за южната ни съседка се трансферират към "Турски поток ", "Булгартрансгаз " ще загуби тази основна част от приходите си, които общо са 207 млн. лева годишно.

Е, анализите на компанията демонстрират, че щом се разшири българската газопреносна мрежа, средствата, които страната ще прибира от превозването на синьо гориво може да доближат 400 млн. лв.. Може, но до каква степен са реалистични всички тези упования следва да разберем. Съдейки по досегашния опит, у нас повече приказваме за плановете, в сравнение с да ги осъществяваме.

Пламен Симеонов

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР