Българските домакинства ще могат да си избират свободно доставчик на

...
Българските домакинства ще могат да си избират свободно доставчик на
Коментари Харесай

Домакинствата ще избират свободно доставчик на ток след 2020 година

Българските семейства ще могат да си избират свободно снабдител на електрическа енергия след 2020 година Това съобщи във Велико Търново министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Либерализацията за пазара на електрическа енергия за семействата и дребните консуматори трябваше да е реалност преди година. Процесът стартира, само че в цялост ще е се случи не по-рано от 2020 г, уточни Петкова.

"Може би от идващия регулаторен интервал последователно да се върви към цялостно либерализиране на пазара, като в цената на електрическата сила, която в този момент е контролирана, последователно ще се вкарва една дребна част, която е на цената, която е на пазара, а не, както е в този момент, КЕВР да контролира напълно цената за битовите консуматори и за дребния бизнес ", добави енергийният министър.

По думите й включването на семействата към свободния пазар на ток няма да докара до нарастване на цените за бита.

В същото време в АЕЦ "Козлодуй " стартира плановият годишен ремонт на Шести блок, който ще продължи от през днешния ден до края на октомври.

По време на прекъсването на енергоблока ще бъдат изпълнени нужните ремонтни работи, профилактика на оборудването и на системите на блока, както и презареждане на реактора със свежо нуклеарно гориво за новата горивна акция.

По време на ремонта ще продължи реализирането на действия, свързани с дълготрайната употреба на блока, се добавя в известието.

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй " работи с цялостно натоварване на мощността.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР