Българските домакинства са изразходвали около 1,6% от общите си разходи

...
Българските домакинства са изразходвали около 1,6% от общите си разходи
Коментари Харесай

Според изследване българите са сред умерените консуматори на алкохол в ЕС


Българските семейства са изразходвали към 1,6% от общите си разноски за консумация на алкохолни питиета през предходната година, което е равно на средноевропейският индикатор, демонстрират данни на Евростат за разноските на семействата за алкохол в Европейски Съюз през 2016 година, представени от Българска телеграфна агенция.

С идентични индикатори от 1,6 на 100 разноски за консумация на алкохолни питиета, като дял от общите разноски, са страни като Белгия и Англия, което слага страната ни измежду относително умерените потребители на алкохол в Европейски Съюз.

По данни на Национален статистически институт за предходната година, едно българско домакинство е консумирало приблизително към 60 литра бира, 5 литра вино и сред 3-4 литра ракия или други концентрати. Около 30 литра приблизително на разположение пък е била потреблението на алкохолни питиета през 2016 година, отново до данни на Национален статистически институт.

Средните годишни разноски на едно лице у нас за консумация на алкохолни питиета са варирали към 500 лв., при междинен индикатор за Европейски Съюз от 250 евро на гражданин.

Според друго проучване на Националния център за запазване на публичното здраве и разбори (НЦОЗА), всеки четвърти интервюиран българин е декларирал, че използва алкохол постоянно, като броят на мъжете е бил съвсем 4 пъти по-голям от броят на дамите, употребявали алкохол.

Същото проучване регистрира, че към 80 на 100 от мъжете и близо 90 на 100 от дамите у нас са употребявали алкохол в границите на естественото - под 300 мл на седмица.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР