Български ВиК Холдинг, който разполага с 1 милиард лева, има

...
Български ВиК Холдинг, който разполага с 1 милиард лева, има
Коментари Харесай

С нов шеф начело ВиК Холдингът обяви, че скъпият ток ще го удави

" Български ВиК Холдинг ", който разполага с 1 милиард лв., има нов шеф - Кънчо Кънчев, който беше началник на кабинета на земеделския министър Димитър Греков по времето на държавното управление на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Това сподели инспекция на Mediapool в Търговския указател.

Ден след встъпването му в служба холдингът популяризира озаглавено: " Жегата с цената на тока напът да удави ВиК бранша " .

От него излиза наяве, че има риск от банкрут на 22-те водни държавни сдружения, които са под шапката на холдинга, поради повишаването на тока. Настоява се за помощ от страната и намиране на работещо решение на казуса.

" Управителите на 22-те дъщерни сдружения в " Български ВиК холдинг “ са сложени в обстановка да не могат да заплащат двойните и тройни фактури за електрическа енергия, които получават през последните месеци ", се споделя в известието.

Посочено е още, че ВиК операторите не вършат изключение от бизнеса в страната, който се задъхва от галопиращите цени на електрическата енергия на Българската самостоятелна енергийна борса.

Дадени са образци за повишаването на сметките за последните три години на водните сдружения и е обяснено, че те употребяват доста електрическа енергия.

" ВиК секторът се нуждае от навременни и съответни ограничения от страна на страната, с цел да продължи да обезпечава непрестанно и качествено водоподаване към популацията ", приключва прессъобщението.

В него нищо не се загатва за назначението на нов шеф на сдружението.

Новият шеф е обвързван с Движение за права и свободи

Кънчо Кънчев е вписан за изпълнителен шеф на " Български ВиК Холдинг " на 13 октомври. Той в никакъв случай не е работил във водния бранш. Няма и такова обучение.

Той беше шеф на кабинета на назначения от квотата на Движение за права и свободи в кабинета на Пламен Орешарски аграрни министър Димитър Греков и затова минава за непосредствен до партията на Ахмед Доган.

Името на Кънчев беше забъркано в спор на ползи по Програмата за развиване на селските региони 2007 – 2013 година, откакто компания на майка му Крайна Кирилова беше натоварена да направи оценка по какъв начин се усвояват европейските средства. Това събитие не беше заявено от Кънчев и в следствие от Европейска комисия упорстваха за връщане на средства.

Кънчев заема мястото на водния експерт Илиян Илиев; Той беше назначен на поста от ГЕРБ при учредяването на холдинга и съумя да го опази от инхаус поръчките, с които беше белязан третият мандат на ГЕРБ.

Още при започване на ръководството си - през юли, районният министър арх. Виолета Комитова без да заяви обществено. Така отпред на Надзорния съвет застана някогашният боен министър от държавното управление на Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи Николай Цонев .

В управителния съвет пък влезе Ася Стоянова , която беше шеф на дирекция " Обществени поръчки " в Министерство на земеделието по времето на тройната коалиция, когато министър на ведомството бе Нихат Кабил от Движение за права и свободи.

В знак на митинг от управлението си потеглиха двама професори от Университета по архитектура, строителство и геодезия - проф. Румен Арсов и проф. Николай Лисев , които са сътрудници на арх. Комитова.

На процедура с днешна дата в управлението на холдига остана един единствен шеф, който има нещо общо с ВиК бранша – някогашният началник на " Кюстендилска вода " Георги Георгиев.

Къде е милиардът?

" Български ВиК Холдинг " беше основан с капитал от 1 милиард лв. с концепцията да подкрепя водните оператори в осъществяването на плановете с европейско финансиране, както и за реализацията на огромни водни планове, които са на територията на няколко области за да се понижат загубите на вода.

През изтичащият планов интервал 2014 – 2020 година бенефициенти по оперативна стратегия " Околна среда “ (ОПОС) са ВиК операторите. Те обаче би трябвало да обезпечат 15% от съфинансирането на плановете, което е непостижима задача за огромна част от тях.

Към момента осъществяването на плановете в бранш " Води " по ОПОС е цялостно крушение, като няма нито един приключен, а усвоените средства са към 45% от бюджета, демонстрира

По времето на ГЕРБ от отпуснатия 1 милиард лв. бяха изхарчени към 100 млн. лв., като по-голямата част отидоха за отпущането на заеми на закъсали ВиК сдружения.

Към момента в касата на ВиК холдинг налични са към 900 млн. лева, споделиха от пресцентъра на държавното сдружение за Mediapool.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР