Български ученици физици разпространиха до медиите Открито писмо, в защита

...
Български ученици физици разпространиха до медиите Открито писмо, в защита
Коментари Харесай

Открито писмо на учени физици след уволнението на проф. Касчиев: Спрете игрите с ядрената енергетика!

Български възпитаници физици разпространиха до медиите Открито писмо, в отбрана на нуклеарния специалист проф. Георги Касчиев. Реакцията им е предизвикана от уволнението му от АЕЦ “Козлодуй “, след сериозни медийни изказвания за построяването на нови нуклеарни мощности.

Ето и цялостния текст на писмото:

Спрете неизгодните и рискови за България игри с нуклеарната енергетика.

До по кое време ще поносим унижението на учените и експертите на България и вкарването на експертизите в рамки преференциални на некомпетентни хора, притежаващи власт? Това не е просто безнаказаност, а е закононарушение към страната ни. Поредният ослепителен образец е уволнението на проф. Георги Касчиев, след обществено изявление от негова страна на сериозно мнение за вземането на решения засягащи бъдещето на България.

На 27 Февруари т.г. в предаването “Тази заран “ на БТВ проф. Касчиев изясни за какво решението на държавното управление за започване построяването на нова нуклеарна мощ съставлява жестоко нарушаване на закона и условията за сигурност. Ресорният министър не е показал редица разбори и оценки, включително за нуклеарната сигурност, радиационната отбрана, дълготрайното ръководство на отработеното нуклеарно гориво, икономическа аргументация на плана и други. Съгласно закона тези разбори би трябвало да се създадат обществено налични и да се организира публично разискване. Проф. Касчиев изясни и за какво се бърза толкоз с плана и изброи рисковете планът да рухне след изхарчени големи средства. На другия ден трима чиновници му връчват заповед за преустановяване на трудовия му контракт с АЕЦ „ Козлодуй “.
Възмутени сме от този факт.

Проф. доктор Георги Касчиев има над 50 години неповторим опит в региона на нуклеарните реактори и рисковете свързани с тях. Бил е основен физик на АЕЦ " Козлодуй и теоретичен началник на пуска на Пети блок. Защитил е дисертация (кфн) в Българска академия на науките. Провежда научни проучвания, държавен надзор и контролиране на нуклеарната енергетика у нас. Печелил е състезания в Съединени американски щати, Япония, Австрия и Германия. Преподавал е в Техническия университет. Бил е старши откривател в Института за проучване на риска към Виенския университет (където пази втора докторска дисертация по естествени науки). Професор по нуклеарни реактори в Токийския софтуерен институт. През интервала на 1997-2001 година е Председател на Комитета за потребление на атомната сила за мирни цели (днес АЯР). Един мандат е в групата съветници на Генералния Директор на Международната Агенция по Ядрена Енергия.
Настояваме да се спрат неизгодните и рискови за България игри с нуклеарната енергетика.

Проф. ДФМН Кирил Благоев
Проф. ДФН Владимир Добрев
Проф. ДФН Киро Ив.Киров
Проф. ДФН Кирил Крежов
Проф. ДФН Александър Благоев
Доц. доктор Стойко Неов
Доц. доктор Емилия Алипиева
Доц. доктор Мария Калицова
Доц. доктор Малина Баева
Проф. дфмн Соня Касчиева
Доц. доктор Парване Данеш
Благой Панчев, физик
Доц. Симеон Симеонов
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР