Български учени участваха в експедиция на остров Ливингстън в Антарктида,

...
Български учени участваха в експедиция на остров Ливингстън в Антарктида,
Коментари Харесай

Български геолози откриха пет нови фосили на растения на Антарктида

Български учени участваха в експедиция на остров Ливингстън в Антарктида, която откри пет нови за континента фосилизирани флористични остатъци. Те са с възраст към 90 милиона години, което е началото на кредната ера, когато на в този момент заледения континент са расли субтропични гори и са господствали динозаврите. Това заяви проф. Христо Пимпирев, началник на 27-та Българска антарктическа експедиция.


Те са мигрирали от Патагония до Антарктическия полуостров по краткотраен островен мост, който тогава е съществувал на мястото на пролива на Дрейк. По този мост от Антарктида, някои от растителните типове, появили се за пръв път там са достигнали до Южна Америка. В края на мезозойската епоха Антарктида е бил един зелен континент, цялостен с живот.

Откритието е направено по време на едноседмичен полеви палатъчен лагер на нос Хана на о-в Ливингстън от геолозите доктор Стефан Велев и доктор Камен Бонев и техните сътрудници доктор Кристин Тревисан от Чилийския антарктически институт и проф. Шафак Алтънкайнак от Техническия университет в Истанбул.

Изследванията на българските геолози и задграничните им сътрудници спомагат за решение на световни научни проблеми като връзката на най-южния континент с Патагония и миграцията на растителните и скотски типове в края на мезозойската епоха, когато е най-топлия интервал в цялата фанерозойска история на Земята.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР