Български учени отново дадоха своя принос в научната история на

...
Български учени отново дадоха своя принос в научната история на
Коментари Харесай

Български учени отново дадоха своя принос в научната история на света

Български учени още веднъж дадоха своя принос в научната история на света, разработвайки първия по рода си способ, с който отпадъците ще се трансформират в гориво. На ръба на международна петролна невъзможност и рецесия със замърсяването на околната среда екип от български учени от Българска академия на науките измисли метод по какъв начин да оползотвори ненужните боклуци в кофите ни за отпадък.

" Предлаганият от нас способ е едно доста успешно комбиниране на обработката на твърди битови боклуци на доста високи температури с доста невисок разход на сила. Така получаваме като главен артикул газ, богат на въглероден окис и водород, който може да бъде употребен директно в енергетиката и бита ", сподели в изявление за БГНЕС професор Венко Бешков, шеф на Института по инженерна химия към Българска академия на науките.

Подобна технология не е известна до този миг. Това е истинска разработка на колектив, формиран от хора от Института по инженерна химия и една дребна частна българска компания.

Съчетават се два съществени казуса на актуалното общество – спестовност на сила и преправка на твърди битови боклуци. " По този метод ние пестим потреблението на природен газ и петрол, понижаваме изчерпването на изкопаемите невъзобновяеми горива, като рециклираме и използваме огромна част от тях под формата на сила ", изясни ученият.

Професор Бешков посочи преимуществата на новия способ. " На лице е доста невисок разход на сила, може би многократно по-нисък от този, който всекидневно се употребява при термичното неутрализиране на твърдите боклуци. Нашето откритие не зависи от климатичните особености на страната, от сезонните атмосферни условия и от влажността от употребяваните боклуци ", акцентира той.

Според него преместването на метода в практиката е извънредно елементарно, защото не изисква построяването на големи по мярка промишлени съоръжения.

Освен това има и един психически аспект. " Нашето предложение е толкоз примамливо и толкоз авангардно, че може би стряска някои от евентуалните клиенти. Те не могат да повярват, че това нещо става толкоз елементарно и по толкоз пряк и на ниска цена метод. Инвестицията ще бъде в пъти по-евтина от предлаганите до момента устройства за изгаряне на битови боклуци и ще понижи фрапантно замърсяването на околната среда ", изясни професорът. /БГНЕС

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР