Български учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ)

...
Български учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ)
Коментари Харесай

Български учени направиха бира без глутен

Български учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) създадоха безглутенова бира, което би могло да влезе в категорията на функционалните питиета. Това са необикновен тип здравословни питиета, които имат свойствата да повлияват положително върху избран аспект на здравето и здравната профилактика.

Прочети още:

Разработката беше показана на неотдавна извършената VIII Национална конференция по хранене, проведена от Българското сдружение по хранене и диететика (БДХД). Акцент в конференцията беше точно бирата и нововъведенията в пивоварните технологии, като безглутеновата бира беше част от по-широката тематика за въздействието на умерената консумация на бира върху здравето.

" Пивото е създадено от безглутенови първични материали като елда, просо, ориз и други. Ние заменихме част от пшеничения малц, който е съществена част от производството на бира, с 24% безглутенови първични материали ", изясни създателката на новаторската алкохолна напитка проф. Грабриела Маринова, представена от Bulgaria ON AIR. Така се покриват критериите на Codex Alimentarius (CODEX STAN 118 – 1979) и условията за етикетиране на нискоглутеновите и безглутеновите храни и питиета.

Проф. доктор Габриела Маринова, шеф на ИКХТ, и зам.-директорът - доцент Силвия Милева, са водещите създатели на два отчета върху проучванията на Института за произвеждане на питие от безглутенови първични материали. Темата за глутеновата нетърпимост (цьолиакия) или сензитивност към глутен става все по-популярна в диетиката, нутриологията и науката. Бирата е една от най-популярните питиета и създаването на бира, която не съдържа нормалния глутен, може да облекчи положението и генерално да направи живота на засегнатите по-приятен.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР