Български учен е водещ автор в мащабно проучване на НАСА. Става

...
Български учен е водещ автор в мащабно проучване на НАСА.
Става
Коментари Харесай

Българин е начело на най-мащабното проучване на НАСА

Български академик е водещ създател в огромно изследване на НАСА.

Става въпрос за проф. Огнян Колев от Института по невробиология към Българска академия на науките . Той е отпред на огромно проучване на учени от Американската галактическа организация, оповестено в влиятелното издание Journal of Vestibular Research, оповестяват от Министерството на образованието.

Публикацията е плод на дълготраен взаимен труд на НАСА и българския професор и наблюдава 20 полета на галактическата совалка на НАСА и изследва проблемите в координацията на придвижванията на астронавтите.

Проучването визира два аспекта - сполучливо пилотиране на космичния транспортен съд, изключително при приземяване и маневри през време на полет и вярното осъществяване на рутинните задания и опити по време на полет.
 Милена Стойчева подписа с НАСА споразуменията
Милена Стойчева подписа с НАСА споразуменията " Артемида "

За правилата за световно съдействие в галактическото пространство

" Колкото и да е напреднала и продължава да се усъвършенства технологията на галактическия транспортен съд и уредите му, от основно значение за сполучливо реализиране на полета и дилемите му е човешкият фактор - астронавтът ", акцентира проф. Колев.

От МОН акцентират, че това е най-мащабното изследване, правено от НАСА до момента , а водещата роля в него на проф. Колев е извънредно самопризнание за България.

Проф. Колев има още няколко взаимни публикации с учени от НАСА, една от които беше оповестена преди няколко години в Nature Sci Reports.

" За мен е наслаждение, че повече от две десетилетия подпомагам с най-голямата научна организация в света - НАСА в провеждането на научни опити и че съм бил награждаван от нея ", съобщи българският академик.
 България предлага на Съединени американски щати съдействие в проучването на космоса
България предлага на Съединени американски щати съдействие в проучването на космоса

Министърът на нововъведенията растежа Милена Стойчева организира срещи с NASA, SpaceX и Intel
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР