Български разработчици създадоха първия по рода си у нас чатбот

...
Български разработчици създадоха първия по рода си у нас чатбот
Коментари Харесай

Българи създадоха чатбот, който ни подсеща за важни медицински прегледи

Български разработчици сътвориха първия по рода си у нас чатбот (софтуерен робот), който припомня за провеждането на профилактични прегледи или медицински проучвания. Той се назовава Healthy и съставлява самобитен изкуствен интелект, наличен напряко в чат канала към Фейсбук . Проектът е взаимен на българския интернет портал Ofertomed.bg и онлайн организацията Digilab.bg.

„ Умният “ асистент е изцяло безвъзмезден и съществува от средата на декември. До момента над 450 българи към този момент са се възползвали от неговите услуги и мнозина го дефинират като доста по-ефективен инструмент, спрямо напомнянето по е-поща или sms.

Комуникацията с чатбота протича елементарно и мнозина даже биха могли да се объркат, че поддържат връзка с същински човек. Софтуерният робот може да осведоми пациента кои са главните единадесет медицински прегледи от най-важно значение за него и при предпочитание от негова страна може да го подсеща при избрана честота, че е добре да отиде на обзор.

Разработката на Healthy е плод на усилена работа на два екипа, които са ръководени от Александра Русева и Росица Караджова. И двете вземат решение, че новите технологии ще са от огромна помощ на всеки, който желае да се грижи за здравето си, само че по една или друга причина пропуща най-важните годишни профилактични прегледи и проучвания.

„ Чатботът Healthy има значима роля за повишение общата здравна просвета на потребителите и най-много – за разпространение на превантивния метод, който продължава да е подценяван от мнозина у нас. Доказано е, че навременното посещаване примерно на мамолог или осъществяването на други значими прегледи може да бъде решаващо за здравето, а в някои случаи – даже за опазване живота на пациентите. Затова и основаването на нашия чатбот подхожда на цялостната дълготрайна тактика на екипа на Ofertomed.bg да създадем качествените здравни услуги по-достъпни за българското население и да разпространяваме преимуществата на превантивната грижа за здравето ", съобщи по този мотив Росица Караджова, шеф на уеб страницата.

Проектът Healthy се намира в развой на непрекъсната доразработка и усъвършенстване, като следва неговите функционалности занапред да се развиват. В близко бъдеще се чака и превръщането му в пълноценно мобилно приложение, което ще е неразделна част от всекидневието ни. Разработчиците на безплатната услуга чакат до края на 2018 година да ангажират към 10 000 българи с концепцията за здравна профилактика.

“Идеята за Healthy пристигна още в средата на предходната година при нас. За страдание или за наслада, концепцията е доста нова и няма подготвени прототипи, от които да се учим. Разработваме всичко в придвижване. Радваме се, че сме пионери в тази област и че други български компании ни поддържат в дигитализирането на тази значима област - здраветo на всички нас ", съобщи Александра Русева, притежател и шеф на Digilab.bg.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР