Български компании могат да кандидатстват за 100% европейско финансиране за

...
Коментари Харесай

ЕС финансира безвъзмездно ИКТ решения за киберсигурност


Български компании могат да аплайват за 100% европейско финансиране за ИКТ решения за осведомителна и киберсигурност (снимка: CC0 Public Domain)

Н овата европейска инструкция за мрежова и осведомителна сигурност NIS2, влезнала в действие през септември т.г., е най-големият план на Европейски Съюз за отбрана от хакерски атаки. С нея се в ъвеждат нови рекомендации и минимални условия за мрежова и киберсигурност.

NIS2 планува усъвършенстван продан на информация сред компаниите, които директивата касае, оповестиха от компанията за аутсорсинг на ИТ услуги Булсофт. Основните субекти, които обгръща директивата, са енергийни и транспортни предприятия, организации от сферата на опазването на здравето, водоснабдяването, обществената администрация, банковите, финансовите и пощенските услуги, производството, включително на храни и други
още по темата
Всички организации ще би трябвало да изпълнят и съблюдават минимални условия за мрежова и осведомителна сигурност. Субектите от частния и обществения бранш, които не дават отговор на условията, ще бъдат глобени, разясниха от Булсофт.

От началото на октомври  Министерството на нововъведенията и растежа приема планове по процедура „ Решения в региона на осведомителните и информационни технологии и киберсигурността в дребните и междинните предприятия ”.

Целта на процедурата е да форсира прехода към цифровизация на стопанската система посредством даване на безплатни средства за внедряване на осведомителни и информационни технологии и решения, които да покачат равнището на цифровизация на дребните и междинните предприятия (МСП).

Български компании могат да аплайват за. Минималният размер на безвъзмездното финансиране за дружество е 3000 лева без Данък добавена стойност, а оптималният – 20 000 лева без Данък добавена стойност.

С това финансиране предприятията могат да покрият минималните условия за мрежова и киберсигурност, заложени в новата инструкция, без да се постанова да влагат лични средства за покриване на наложителните ограничения.

„ Помагаме както при подготовката и ръководството на планови оферти, по този начин и при даване и внедряване на сложни интелигентни решения в региона на услуги и програмен продукт, свързани с осведомителна и киберсигурност ”, показаха от Булсофт.

Компанията доставя услуги за възобновяване и бекъп на данни, създаване на системи за архивиране, внедряване на ISO 27001 за отбрана на осведомителната сигурност, както и придобиване на нужния за тази цел хардуер.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР