Български институции са подложени на хакерски атаки от Русия, алармира

...
Български институции са подложени на хакерски атаки от Русия, алармира
Коментари Харесай

Хакери срещу държавата: Има ли опасност за националната сигурност?


Български институции са подложени на хакерски офанзиви от Русия, сигнализира основният прокурор. Установено е, че офанзивата идва от град Магнитогорск.

Според Гешев казусът е извънредно сериозен за българската национална сигурност, тъй като ние сме част от европейското семейство. Все още не може да се каже дали става дума за един хакер или няколко групи, посочи още Гешев. Според него, офанзивата е била " предвидима ".

Атаката е ориентирана против доста министерства, уеб страницата на Президентството и Конституционния съд, сподели основният прокурор.

„ Случаят е извънредно сериозен за българската национална сигурност “, означи Иван Гешев.

Заместникът на обвинител №1 назова мястото в Русия, откъдето е подхваната офанзивата.

„ Специализираният програмен продукт е дал опция офанзивата да се наблюдава до нейния зародиш и тя потегля от град Магнитогорск “, заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.
Руският град, откъдето е тръгнала офанзивата


Според Иван Гешев тази офанзива е била предвидима, за какво сме част от европейското семейство.

„ Работи се взаимно с сътрудниците от ГДБОП и ДАНС, тук не е подложена на хакерска офанзива институцията на президентство и уеб страницата на президентството, обект на офанзивата е българската страна и то българската страна като част от европейското семейство “, сподели основният прокурор.

От „ Дондуков 2 “ излязоха с позиция:

" Във връзка с отправени въпроси от медии прессекретариатът осведоми, че интернет страницата на Администрацията на президента е била обект на масирана DDoS офанзива, обвързвана със закъснение или краткотрайно ограничаване на достъпа до уеб страницата. "

От Министреството на електронното ръководство оповестиха, че работят дружно с Министерство на вътрешните работи, ДАНС, Информационно обслужване и IT екипите на държавните администрации по предотвратяването и предварителната защита против хакерски атаки с разнообразни мощ и интензитет и че към този миг всички институционални уеб сайтове работят обикновено, като има подготвеност да се реагира при нови обстановки.

Според киберексперти офанзивата е единствено тест за това по какъв начин реагира страната.

„ Това не значи, че идната седмица, в случай че те решат да нападат още веднъж, ще употребяват компютри от Русия, тъй като трафикът от там се филтрира елементарно, само че най-вероятно те ще задействат " зомби " компютри, инфектирани мрежи, които може да са на територията България и на Европейски Съюз “, съобщи Ясен Танев, специалист по осведомителна сигурност.

Обвинител номер едно изрази вяра, че в тази ситуация прокуратурата ще получи интернационална правна помощ.

Днес от bTV потърсихме за коментар задачата на Москва у нас, само че никой не отговори на позвъняванията ни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР