Български художници-живописци ще бъдат изпратени във Франция, за да помагат

...
Български художници-живописци ще бъдат изпратени във Франция, за да помагат
Коментари Харесай

Наши реставратори може да помагат за възстановяването на Нотр Дам

Български художници-живописци ще бъдат изпратени във Франция, с цел да оказват помощ за възобновяване на катедралата Нотр Дам, заяви министър председателят Бойко Борисов.

По думите му посредством българския дипломат в Париж е предадено тази заран на френския президент Еманюел Макрон, че страната ни е подготвена да помогне финансово, само че най-много посредством реставратори, които да отидат на място. Борисов изрази вяра за бързото възобновяване на този знак на християнството.

" Съжаляваме и скърбим за тази реликва - катедралата Нотр Дам ", сподели министър председателят след срещата си в Министерски съвет с премиера на Грузия Мамука Бахтадзе.

Катедралата Нотр Дам оцеля след опустошителния пожар през вчерашния ден. До рано тази заран продължи битката с огъня, като пожарникарите съумяха да спрат разпространяването му към двете камбанарии и да спасят постройката от сриване.

Около две трети от целия покрив, в това число и Кулата-Стрела, обаче са изцяло унищожени. Голяма част от историческите и културни полезности са изнесени в точния момент и избавени от огъня. Още нощес френският президент Еманюел Макрон разгласи, че стартира набиране на средства за цялостното възобновяване на Нотр Дам.

Все още няма изясненост нито какъв брой ще коства, нито какъв брой време ще продължи реконструкцията, като първичните прогнози са за интервал от сред 10 и 15 години. Френската прокуратура образува следствие на пожара, като за момента главната версия е, че огънят е зародил вследствие на ремонтните действия, които се правят от година насам по катедралата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР