Български гражданин е сред задържаните четирима легионери, арестувани на летището

...
Български гражданин е сред задържаните четирима легионери, арестувани на летището
Коментари Харесай

Българин сред арестуваните превратаджии в Банги

Български жител е измежду арестуваните четирима легионери, задържани на летището в Банги в понеделник. По информация на Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция в Централноафриканската република (ЦАР) през вчерашния ден е почнало следствие против четирима бойци от корпуса на Чуждестранния легион на френската войска, настоящ под егидата на Организация на обединените нации.

В обществените мрежи за тях се споделя, че са желали да създадат прелом, убивайки президента на страната Фостен-Арканж Туадера.

Четиримата легионери, арестувани в понеделник край летището в столицата Банги, са били тежко въоръжени и в униформи. Според информацията те са “от френска, италианска, румънска и българска националност”. Войниците са се придвижвали с автомобил без обозначителни знаци, уточни нощес прокурорът на Банги.

По същото трасе се е очаквал да мине и кортежът на президента.

От френската войска и Организация на обединените нации обявиха, че четиримата са придружавали френския военачалник Стефан Маршноар, началник-щаб на мироопазващите сили на Организация на обединените нации в Централноафриканската република до летището, откъдето той е изхвърчал за Париж.

До напрегнатата обстановка се стигна в същия ден, в който Съединени американски щати и Франция насочиха обвинявания пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации против съветските наемници от частната група “Вагнер”. Според Вашингтон и Париж наемниците са взели участие в изтезанието и избиването на десетки мирни жители и водят систематична акция на гнет в Централноафриканската република, където се борят против бунтовниците паралелно с постоянната войска.

Отношенията сред Франция и някогашната й колония са все по-напрегнати, като се утежняват още повече поради битката за въздействие сред Париж и Москва, отбелязва Агенция Франс Прес.

След началото на светкавичната си контраатака централноафриканската войска, основно с помощта на съветските паравоенни формирования, си върна контрола над по-голямата част от територията, изтласквайки бунтовниците от градовете и главните им бастиони. Сега те водят партизанска война, като атакуват силите за сигурност и мирни жители.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР