Български гражданин е осъден на 2 години затвор за нарушаване

...
Български гражданин е осъден на 2 години затвор за нарушаване
Коментари Харесай

САЩ осъдиха българин за износ на оборудване за руската военна програма

Български жител е наказан на 2 години затвор за нарушение на Закона за изключителните интернационалните стопански пълномощия (International Emergency Economic Powers Act, IEEPA), като се опитал да изнесе електронно съоръжение от Съединените щати за съветската военно-космическа стратегия по противозаконен метод. Това оповестява в формалния си уебсайт американското Министерство на правораздаването.
49-годишният Цветан Кънев от София, България, се е признал за отговорен за нарушение на Закона за изключителните интернационалните стопански пълномощия през март 2021 година Според правосъдните документи обвиненият е контактувал с американски производител по отношение на придобиването на интегрални схеми, които постоянно се употребяват в спътниците. Тъй като това съоръжение е следена американска технология според Регламентите за администрация на износа, то изисква лиценз от Министерството на търговията на Съединени американски щати, с цел да се изнася в избрани страни, в това число Русия. Подсъдимият е споделил на американския производител, че оборудването е поискано от Българската академия на науките, само че производителят е заподозрял обвинения и е отнесъл въпроса до сътрудници от Министерството на вътрешната сигурност на Съединени американски щати и Центъра за следствия по националната сигурност (HSI) за противопоставяне на разпространяването на конфиденциална информация (CPIC) в Колорадо Спрингс.
 Руският дипломат у нас: Не изпълнявайте поръчки Руският дипломат у нас: Не изпълнявайте поръчки
Българите би трябвало да мислят за България, а не да извършват нечии поръчки. Така съветският дипломат Елеонора Митрофанова разяснява пред bTV...
Под прикритие, сътрудници на HSI са се свързали с подсъдимия и са предложили да му продадат следените елементи, които той е търсил. В обширни връзки сътрудниците на HSI научили, че той има намерение да трансферира износа от България през Финландия до краен консуматор в Русия. По-конкретно, след изпращането на технологията до Финландия, подсъдимият е възнамерявал да ги реекспортира в Русия с куфар, с цел да избегне документирането на крайната им дестинация. По-късно обвиненият е удостоверил, че крайния консуматор на следената американска технология е съветската военно-космическа стратегия.
През октомври 2015 година подсъдимият е превел 234 938 $ на сътрудника под прикритие за закупуване на драйвър за часовник и програмни многочипови модули с памет с случаен достъп. През декември 2015 година ответникът е превел 122 323 $ на сътрудника под прикритие, с цел да закупи голям брой аналогово-цифрови конвертори. Конкретните технологии, които той е търсил, са предопределени за аерокосмически приложения и се управляват според наредбите на Министерството на търговията на Съединени американски щати от съображения за национална сигурност.
Обвиняемият е признал пред сътрудниците на HSI, че износът на тези технологии за Русия е противозаконен според американското законодателство. Той е структурирал заплащанията по този начин, че да избегне инспекции от страна на банковите управляващи. Попълвал е подправени заявки за крайни консуматори, с цел да заблуди митническите управляващи на Съединени американски щати и е изискал от сътрудниците на HSI да основат спомагателни подправени документи. Българинът е платил на сътрудниците на HSI под прикритие спомагателни такси в размер на 25 172 $ и 31 550,42 $, с цел да ги компенсира за опасности и нарушение на американското законодателство. Всички парични суми, преведени от подсъдимия на сътрудниците на HSI под прикритие, са били иззети в Съединени американски щати.
Подсъдимият е бил задържан в Германия през януари 2020 година и по-късно екстрадиран в Колорадо.
 Вацев: В България, която е на 80% русофилска страна, спекулация с съветски шпиони не може да впечатли изключително Вацев: В България, която е на 80% русофилска страна, спекулация с съветски шпиони не може да впечатли изключително
Не може да има нищо ново сред в връзките сред България и Русия. Сега чакам да се отнасят към нас със умерено и печално разбиран...
„ Тъй като американският производител е предизвестил държавното управление за подозрителна задгранична покупка, прехвърлянията на американска технология към съветската военно-космическа стратегия са били осуетени и подсъдимият е изправен пред правораздаването “, съобщи назначеният служебно американски юрист Мат Кирш от окръг Колорадо. „ Този тип публично-частно партньорство е от основно значение за отбраната на американските технологии и националната сигурност. “
Разследването е извършено от Службата за национална сигурност на Съединени американски щати. Американските юристи Джулия Мартинес, Уейн Пау и Дейвид Тонини управляват обвиняването по делото, с скъпа помощ от прокурора Матю Макензи от Отдела за контраразузнаване и надзор на износа към Министерството на правораздаването.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР