Български граждани напускат Газа след над 3 седмици обсада. Пунктът

...
Български граждани напускат Газа след над 3 седмици обсада. Пунктът
Коментари Харесай

Отвориха пункта Рафа - български граждани и още десетки чужденци напускат Ивицата Газа

Български жители напущат Газа след над 3 седмици блокада. Пунктът Рафа на границата с Египет отвори порти тази заран и за първи път от началото на войната беше оповестена евакуация.

Първо бяха пропуснати коли за спешна помощ с над 80 ранени, а след това стартира прекосяването и на общо 450 души с задгранични паспорти. Сред тях са и 19 души с български паспорти. Една от тях е Самар Чинино - майка на три дребни деца, която през днешния ден с часове чакаше на граничния пункт. Репортерът ни Тоня Димитрова беседва с нея.

Аплодисменти и наслада сега, в който желязната врата на граничния пункт Рафа се отвори. Цели фамилии, натоварени с чанти и куфари, се втурнаха към Египет.



Първи минаха към 40 коли за спешна помощ, които съгласно управляващите в Газа транспортират 81 тежко ранени. Още нощес от " Хамас " оповестиха, че през днешния ден границата с Египет ще бъде отворена. Това стана допустимо след постигането на съглашение сред " Хамас ", израелските управляващи и Египет, за което са посредничили Катар и Съединените щати. В описите на " Хамас ", оповестени онлайн, участват както имената, по този начин и номера на паспорти и телефонни номера на чужденците. В листата участват български жители с идентични семейства.

Самар Чинино е с български паспорт и от сутринта чака на границата. Да се свържем с нея беше извънредно мъчно, телефонната връзка прекъсваше, а интернет няма.

Самар Чинино - 29-годишна, родена в България: Аз съм на 29 години и съм тук със брачна половинка ми, който е на 35 години. Имам три деца - едното е на 7, другото е на 4, а третото е единствено на 1 година. Сестра ми е тук, също е български жител, тя е тук с 3-месечното си бебе.

Преминаването на границата става доста постепенно. Няма електронна система, има единствено граждански палестински чиновник, който поверява паспортите и дали хората са в листата, подаден от Хамас. Истинската инспекция на документите става от египетска страна. Тръгнала съм единствено с една чанта. Не ни дават храна и вода на границата, само че аз нося за децата най-малко.



Самар потегля по дългия път на емигрант от град Бейт Лахия в северната част на линията Газа, две седмици със фамилията ѝ остават в град Газа. Не познава никого в Египет.

Самар Чинино: Искам да отида в България - там, където няма война, умерено е. Майка ми и татко ми са се оженили в България, родена съм там, живяла съм в България 4 години, и след това родителите ми се местят в Газа. Баща ми е пристигнал в България поради войната в Кувейт. Майка ми е българка и сега е в България, а татко ми е в Турция с всичките ми братя и сестри.

Самар споделя, че от египетската страна ги чака консул от българското посолство. Първата група от общо 450 души, която мина на египетска територия бяха дами и деца. На границата се бяха събрали и доста хора, които не са в листата, само че обезверено желаят да изоставен Газа.

" Ако това се беше случило в някоя друга страна, Европа да вземем за пример, или която и да е другата, в пустинята даже, всички щяха да се обединят да ни оказват помощ. Искам да припомня, че главната работа на Аллах е да направи по този начин, че какво вършиш през днешния ден, да ти се върне на следващия ден ", сподели Фатхи Абу ал Хасан - американски жител.



Единственото, което Самар Чинино желае да не помни, е кошмарът от последните седмици.

" Цялото ми семейство се тревожи, че не може да напусне. Израел ни нападна и не знаем какво да вършим - нямаме ток, нямаме нищо и нищо не знаем. Децата се разболяха, тъй като въздухът е отровен. Не можем да дишаме, не можем да живеем, нямаме вода, храна, а сме с дребни деца. "

Не е ясно какъв брой дълго ще остане отворен граничният пункт.

" Днес пунктът Рафа беше отворен още веднъж отчасти. Подчертаваме, че е нужно той да продължи да оперира непрестанно в двете направления ", сподели Исмаил Хания - водач на Хамас.

Пунктът Рафа е единствената връзка за хората в Газа с външния свят, която не е следена от Израел. Още в първите дни на войната граничният пункт спря да оперира след израелски удар. И преди офанзивата на Хамас прекосяването оттова ставаше единствено по описи и се чакаше дълго.

По тематиката работиха: Тоня Димитрова, Джанан Дурал
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР