Български фирми са изнесли оръжие за 1 015 310 105

...
Български фирми са изнесли оръжие за 1 015 310 105
Коментари Харесай

Изнасяме оръжие за над 1 млрд. евро

Български компании са изнесли оръжие за 1 015 310 105 евро през 2016 година. Това е с над 370 милиона евро повече от 2015 година Това сочи новият годишен отчет на Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване, написа в. "Труд ".

Най-голямата част от износа е за Ирак, Саудитска Арабия, Съединени американски щати, Афганистан и Индия. Това затвърждава наклонността от 2015 година, когато на първите места бяха Ирак, Саудитска Арабия, Индия и Афганистан. Комисията, която е към Министерството на на стопанската система, издава разрешенията за експорт на оръжие. Право да изнасят имат компаниите, получили лиценз от Междуведомствения съвет по отбранителна промишленост и сигурност на доставките към Министерския съвет, управителен от министъра на защитата. В двете структури влизат специалисти от МИ и МО и от службите.

По силата на европейските регламенти комисията е длъжна да разгласява годишни отчети, посочващи цената на износа, осъществен към всяка една страна, както и категорията на изнесените артикули, свързани с защитата, без да дава информация за съответните компании и покупко-продажби.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР