Българската страна направи изключително много по отношение на Република Северна

...
Българската страна направи изключително много по отношение на Република Северна
Коментари Харесай

Милков за РСМ: България иска да преговаря с държава, а не с партии

Българската страна направи извънредно доста във връзка с Република Северна Македония през тези години за отбрана на нашия интерес там, и за отбрана на хората в РСМ, които имат българско съзнание.

Искам да отдам респект на напъните на президента Румен Радев, който в продължение на година беше самичък против всички безусловно, и с помощта на който успяхме да включим в изискванията за започване на договаряния от страна на РСМ с Европейски Съюз въпроса с вписването на българите в Конституцията. Това е една гаранция, че в бъдеще правата на тези наши сънародници ще бъдат спазени.

Това към този момент не се случва. Това сподели служебният външен министър Николай Милков пред БТВ.

Единият проблем в РСМ е, че сред съпротива и ръководещи има съществени разлики. Ние бихме желали да преговаряме с страна, а не с партии. Затова - за разлика от България, където има малко или доста необятен консенсус на нашата политика във връзка с РСМ, там няма подобен. И дори в противен случай, още по-лошо, краткосрочно се реализира консенсус по избрани въпроси, които са в наша щета - като да вземем за пример приемането на Закона за сдруженията и фондациите, който сплотява хората на антибългарска основа. Така че нещата ще лишават доста време, изясни Милков.

Имаме механизъм, по който да решим проблемите си с тях, и това е така наречен френско предложение, въпреки че то е предложение на председателството на Европейски Съюз и е подкрепено от всички държави-членки, т.е. - това е европейско предложение, признато и от нашия, и от техния парламенти. Има механизъм, само че това не значи, че имаме решение на въпросите. И би трябвало да употребяваме този механизъм, с цел да ги решим. В последна сметка времева рамка няма. Когато те изпълнят уговорките си по контракта от 2017 година по това предложение, тогава ще могат да пристъпят към идващ стадий в тяхната евроинтеграция, добави министърът. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР