Българската православна църква трябва да вземе решение, че е църква-майка

...
Българската православна църква трябва да вземе решение, че е църква-майка
Коментари Харесай

БККС: БПЦ да вземе решение, че е църква-майка на МПЦ


Българската православна черква би трябвало да вземе решение, че е църква-майка на Македонската православна черква и в това си качество да изиска нейното признание от сестринските православни църкви. Това се споделя в апел на Българския културен клуб Скопие /БККС/.

БГНЕС разгласява цялостния текст на апела на БККС:

„ Братя и сестри в Христа,

Обръщаме се към цялата българска черква - клир и миряни с вярата, че на идното на 27.11.2017 година съвещание на Светия синод БПЦ като същинска майка ще вземе решението да изиска общо признание на МПЦ от православните църкви, с което всички дружно ще изтрият срамното леке на схизмата от 1 500 000 християни, които са духовни деца под егидата на МПЦ. [b]Уверени сме, че е право и дълг на църквата майка, БПЦ, да изиска самопризнание на МПЦ от страна на другите православни църкви и да ги убеди да го създадат.[/b] Силно имаме вяра, че като положителни християни и при типа на обстоятелствата сестринските църкви не биха отказали такова предложение от страна на БПЦ.

На този свят всичко има единствено една-единствена и незаменима майка. Веднъж родила, майката е майка вечно. Тя не може да отхвърля, тя просто приема майчинството си. Това е присъщо за мащехата, само че не и за майката. Такава единствена и истинна майка за нас е БПЦ. Родовата памет, традициите, стенописите на храмовете ни и историческите документи приказват ясно за това. Предците ни наскоро се обявиха като част от Българската екзархия на плебисцита, извършен под контрола както на османските управляващи по този начин и на Вселенската патриаршия. [b]Като положителни християни обаче ние имаме вяра в една свята, вселенска и апостолска черква, само че също по този начин желаем да се съблюдава 38-мо предписание, което са постановили нашите отци на VІ Вселенски събор: “ако по силата на царската власт се е основал или ще се основе някой град, редът на църковните работи да следва държавното и гражданското разпределение[/b]. Ето за какво е нужно признанието на МПЦ да стъпва на истината, единствено по този начин то ще бъде подкрепено от останалите църкви и ще се резервира православното единение. [b]А истината е, че не различен, а Българската православна черква е майка на МПЦ. Истина, която ние македонските българи запазихме през най-тежките времена и която през днешния ден се произнася на всеослушание и у нас.[/b]

Вярваме, че през днешния ден България е част от свободния свят и няма да ни изостави, както направи не по своя воля по време на безбожния комунистически режим.

Вярваме, че през днешния ден можем дружно да излекуваме остарялата рана.

Вярваме, че през днешния ден българският православен народ в лицето на БПЦ не се опасява от друго с изключение на от Бог и ще отбрани истината “, се споделя в апела на БККС. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР