Българската православна църква почита днес църковния празник Неделя Сиропустна. Празникът

...
Българската православна църква почита днес църковния празник Неделя Сиропустна. Празникът
Коментари Харесай

Прощална неделя: Ако простите, и на вас ще бъде простено

Българската православна черква уважава през днешния ден църковния празник Неделя Сиропустна. Празникът е именуван също Прощална неделя преди Великия пост или Сирни заговезни.

Това е денят, в който Църквата приканва християните да изискат и дадат взаимно помилван и по този начин да стартират дните на Великия пост. Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни, а след него - от на следващия ден, стартира Великият или Великденският пост. Той продължава 40 дни до Възкресение Христово - Великден.

На Неделя Сиропусна се напомня Евангелското четиво: " Защото, в случай че простите на индивидите съгрешенията им, и вам ще елементарни Небесният ви Отец; в случай че ли не простите на индивидите съгрешенията им, и вашият Отец няма да елементарни съгрешенията ви " (Мат. 6:14-15).

Затова традицията изисква всеки да изиска амнистия от хората към себе си - близки и познати - за огорченията и обидите, които волно или несъзнателно им е предизвикал, както и самичък да потърси в себе си сили да елементарни на тези, които са го наранили.

На Неделя Сиропустна в храмовете християните се събират за вечерна работа, след която взаимно се опрощават, като всички - духовници и миряни - си желаят един от различен амнистия и взаимно си простят всичко сторено с дума, с дело или с мисъл.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР