Българската православна църква отбелязва днес деня на Свети апостол Матей.

...
Българската православна църква отбелязва днес деня на Свети апостол Матей.
Коментари Харесай

Църквата почита паметта на евангелиста Свети Матей - събирача на данъци

Българската православна черква отбелязва през днешния ден деня на Свети деятел Матей.

Според светото писание Матей бил родом от рибарското населено място Капернаум, Галилея. По специалност той е бил събирач на налози, само че при срещата със Спасителя последвал Исус и почнал да проповядва Неговото обучение. Заради вярата си бил изгорял. Но станали чудеса - пламъкът не го докосвал. Преди да издъхне, мъчителите му повярвали в силата Божия и приели християнството.

Апостол Матей е създателят на първата библейска книга в Новия завет. Негово дело е едно от четирите евангелия.

В началото на Своята активност, когато избирал учениците Си, Христос минал край масата, където Матей събирал данъците, видял го и незабавно му споделил: " Върви след Мене! ". Матей оставил всичко и начаса тръгнал след Иисус. Дори предложил вечеря на Учителя и на останалите възпитаници, а там пристигнали и негови приятели от дотогавашната му работа. Затова юдейските първенци обвинили Христос, че " яде и пие с грешници ". Иисус чул това и им споделил: " Здравите нямат потребност от доктор, а болните; Аз не съм пристигнал да прикани праведници, а грешници към смирение ". Наистина евреите гледали на митарите като на огромни грешници, тъй като събирали данъци за римското държавно управление. А и митарите постоянно били нечестни хора и взимали повече от избраното, с цел да се обогатяват. Но очевидно Матей не бил като останалите и Господ прозрял това у него. Намерил го заслужен да одобри същинското обучение. Оттогава Матей бил постоянно с Христос в цифрата на Неговите дванадесет възпитаници.

В евангелията е именуван още Левий, само че самичък той от примирение назовава себе си Матей митар, като че ли, с цел да припомня за своето предходно звание. Придружавал божествения Учител от самото начало на Неговата активност, а след Петдесетница тръгнал самичък да популяризира учението Му. Написал и евангелие, в което с явен език описал събитията от земния живот на Господ и предал всичко по-важно от Неговата проповед и от чудесата Му. Смята се, че е писал евангелието за своите сънародници евреи. За живота на евангелист Матей са непокътнати малко сведения. Проповядвал в далечни страни, като Мидия, Партия, Персия и Индия. Според преданието приключил живота си страдалчески.

На днешния ден честват работещите в данъчните служби. А имен ден имат хората с имена Матей, Матю, Матея
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР