Българската православна църква /БПЦ/ трябва да даде положителен отговор на

...
Българската православна църква /БПЦ/ трябва да даде положителен отговор на
Коментари Харесай

Калин Янакиев: Светият синод да отговори положително на писмото на МПЦ


Българската православна черква /БПЦ/ би трябвало да даде позитивен отговор на писмото на Македонската православна черква – Охридска архиепископия . Това съобщи проф. Калин Янакиев в предаването „ Вяра и общество “ на Българска национална телевизия.

В писмото си Светият синод на Македонската православна черква написа, че е подготвен да признае Българската за Църква-майка, в случай че признаем македонската църковна самостоятелност. Достоверността на писмото беше доказана от владиката на Струмица Наум.

„ БПЦ би трябвало да бъде необикновено радостна, че би трябвало да спомага за ликвидирането на изолацията на нашите духовни братя от Македония. Те са една жива черква, която би трябвало да бъде извадена от изолацията. Наш дълг е БПЦ да даде позитивен отговор “, безапелационен е проф. Янакиев.

Според него няма нищо неприятно в това „ църквата на Македония, която десетилетия наред беше в мъчителна изолираност, да се възползва от този подобаващ миг, когато национализмите от двете страни на границата са заглъхнали “. „ Ние можем да влезем в евхаристийно общение с нашите братя от Македония още от на следващия ден и за това нямам никакви спънки “, сподели той.

Проф. Янакиев мъчно би си показал, че БПЦ няма да даде никакъв отговор на писмото на МПЦ. „ Това би било същинско изменничество към църковния народ “, безапелационен е той.

„ Трябва да заявяваме, че влизаме в евхаристийно общение, тъй като това ще даде съображение на БПЦ да влезе в интензивно общение с останалите православни църкви и да търси признаването на МПЦ “, изясни проф. Янакиев, представен от БГНЕС.

Коментирайки дали ще предизвикаме ерес в православния свят, в случай че признаем автокефалността на МПЦ, той съобщи: „ Нашите църковни специалисти доста добре знаят, че Българската и Московската патриаршии признават автокефалността на Американската православна черква, само че Вселенската не я признава. Но нито нашата, нито Руската са в схизма. В същото време Вселенската патриаршия признава автокефалността на Естонската, само че тя също не е схизма “.

В предаването се включи и историкът проф. Драган Зайковски от Скопие. „ Ние, историците работим с исторически обстоятелства. Исторически факт е, че след 1871 година голямото болшинство от популацията на Македония се афишира за Българската Екзархия. Този факт не може да бъде непризнат от никой “, акцентира той.

Професор Зайковски напомни, че след Балканските войни /1912-1913/ и Първата международна война /1914-1918/, когато Вардарска Македония попада под сръбска власт, учебните заведения и църквите на Българската Екзархия са затворени, а българските свещеници и учители - прогонени.

„ След Балканските и Първата международна война Сърбия стартира една жестока политика на сърбизация на популацията на Македония. То беше насила да премине под юрисдикцията на Сръбската православна черква “, съобщи историкът.

Професор Зайковски съобщи, че през 1922 година Сръбската черква купува от Вселенската патриаршия за 1,5 милиона златни франка българските епархии във Вардарска Македония.

„ Може ли да се купуват епархии!!! “, запита проф. Зайковски, разяснявайки този кощунствен факт.

На думите му незабавно реагира проф. Янакиев. Той прикани да се загърби предишното и двете църкви да гледат напред.
„ Искам да загърбим предишното. Както едностранното обособяване на МПЦ от Сръбската патриаршия през 1967 година не е църковно, по този начин и присъединението на епархиите в Македония през 1922 година не е било съгласно църковните закони. Това проличава от обстоятелствата изнесени от проф. Зайковски за пазаруването на тези епархии за 1,5 милиона златни франка. Трябва да гледаме напред! “, безапелационен е проф. Янакиев и добави: „ Ако приемем протегнатата ръка от МПЦ, няма да зачеркнем нашето историческо минало обвързвано с Охридската българска архиепископия, съществувала от рухването на България под византийско господство до края на 18 век. Нещо повече ще го препотвърдим “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР