Българската позиция е, ако има таван на цените на газа

...
Българската позиция е, ако има таван на цените на газа
Коментари Харесай

Росен Христов: Газът може да поевтинее с още 25%


Българската позиция е, в случай че има таван на цените на газа на равнище Европейски съюз, той да е за целия газ, тъй като в противоположен случай това би изкривило пазара. Това сподели в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия служебният министър на енергетиката.

Комплексът от ограничения, които се разискват, са ориентирани към понижаване на цената на газа, която сега е безпричинно висока. Надявам се намаляването на цената на газа да продължи. То не може да се върне на равнищата отпреди рецесията, само че понижаване с 20-25% е реалистично, съобщи Христов.

В отговор на въпрос той разясни, че няма риск да не бъдат обезпечени нужните за България количества газ за зимата. Няма риск от дефицит, битката е за цената, сподели министърът.

Министърът на енергетиката разяснява и тематиката за цената на електрическата енергия.

Ние сме производители и експортьори на ток, въпросът е, че нашият пазар е обвързван с европейския и няма по какъв начин цената да е висока в Европейски Съюз, а в България да е ниска – външният пазар дърпа и вътрешните. Затова предоставяме обезщетения на индустриалните консуматори. Изискването на Европейски Съюз е, в случай че има такива обезщетения, те да са за всички, уточни той.

Твърдо ще предложим да има двойна цена, като концепцията е да има налично електричество за всички консуматори. Ще има един предел, над който потреблението ще бъде по друга цена. Правим калкулации, с цел да установим какъв брой е естественото ползване на едно домакинство. Надявам се до края на седмицата изчисленията да бъдат подготвени. Искаме да осигурим електричество на налична цена за всички, само че няма по какъв начин да субсидираме свръхпотреблението на електрическа енергия. Нормалният консуматор в никакъв случай няма да усети резултата на двойната цена, акцентира.

По думите му служебното държавно управление оставя бранш " Енергетика "  доста по-подреден. Вкарахме системи за надзор, които обезпечават транспарантно работене на сдруженията, означи министърът на енергетиката.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР