Българската наука да бъде интегрирана в по-висока степен в проекти

...
Българската наука да бъде интегрирана в по-висока степен в проекти
Коментари Харесай

Президентът настоя за повече български учени в проекти в НАТО

Българската просвета да бъде интегрирана в по-висока степен в планове на НАТО. За това настоя президентът Румен Радев, който посети Центъра за висши достижения на Българска академия на науките. Там президентът се срещна с приложенията на българския суперкомпютър за пресмятане на огромни данни по планове, свързани с решаването на задания от молекулярната биология и фармацията до метеорологията и проучването на климатичните промени.
Според президента българският бранш в осведомителните и информационни технологии би трябвало да бъде интегриран на европейско и международно равнище.
България се нарежда на международната иновационна карта. Мощта на една модерна страна към този момент не е индустриализацията, а се показва с осведомителния и информационния капацитет. Възможността да събираш голяма по размер информация, да можеш да я преработиш по значими критерии – да пресееш подправената от същинската информация, и логаритмите, с които тази информация да се трансформира в познание, което да можеш да употребиш преди другите – това е тайната на икономическия триумф в нашето съвремие, уточни Радев.
Стана ясно, че президентът е предложил на срещата на върха на НАТО да има тласъци и трансфер на технологии от богатите страни към техните съдружници.
Институтът осведомителни и информационни технологии на Българска академия на науките има съществени разработки в приложната активност и нововъведенията. Работи по 100 плана годишно.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР