Българската музика и танц ще бъдат във фокуса на днешния

...
Българската музика и танц ще бъдат във фокуса на днешния
Коментари Харесай

Ученици от НУИ „Добри Христов“ Варна с голям концерт днес

Българската музика и танц ще бъдат във фокуса на днешния театър на младите гении от НУИ „ Добри Христов “ Варна. Концертът е с начален час 11:00 и ще се организира в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

„ Аз съм българче “ е мотото на спектакъла, който ще донесе доста наслада на феновете на българско музикално и танцово изкуство. Ще прозвучат обичани тематики от българската класика, от родната сцена, от фолклора, а българските национални танци ще завладяват цялата сцена на Фестивалния комплекс. Между обособените музикални и танцови осъществявания публиката ще може да приветства и най-малките възпитаници, които ще рецитират българска възрожденска лирика.

В осъществяване на Симфоничния оркестър с диригент Страцимир Павлов ще прозвучат тържествените “Сарабанда ” и “Марш ” на класика на българската симфонична музика Панчо Владигеров, а също и “Хайдушка ария ” от патрона на учебното заведение Добри Христов с присъединяване на Атила Ахмед. Духовият оркестър с началник Любо Александров ще показа още едно произведение на Добри Христов - “Китка ”. Ансамбъл ударни ще извърши “Мадригал ” и “Хоро ” от Кирил Стоянов.

Ще чуем и емблематичните песни от естрадата “Моя страна, моя България ” на Емил Димитров, показана от Симфоничния оркестър и Детския хор, “Моя обич ” - от оркестъра и вокално трио, и “Болката отляво ” на Стефан Димитров, изпълнена от Рюгзан Рамаданова и Ивайло Дамянов.

Фолклорната музикална традиция ще изпъстри сцената с осъществяванията на Квартет гайди - “Бавна мелодия ” и “Буенек ”, и на Детския национален оркестър с началник Недко Царев - “Ръченица ”. А финалът на спектакъла ще е вихрен с магията на националните танци - Детският национален отбор с началник Иванка Друмева ще показа “У Станкини има, мамо ”, възпитаниците на компетентност “Български танци ” ще сложат прочувствената поанта на концерта с “Пролетен танц - Пеперуда ” и “Крайдунавски танц ”.

Билетите са по 5 лева за възрастни, по 2 лева за деца от 7 до 18 години, а входът за най-малките до 7 години е безвъзмезден. Билети от касата на Фестивалния комплекс и онлайн от Сайта на Фестивалния комплекс.

Обичаната от варненските деца Госпожа Виола - доктор Румяна Петрова, шеф на учебното заведение, ще бъде водеща на този живописен концерт, за който младите гении се готвят със усърдие и възторг. „ Често ми се случва, когато съм по работа в чужбина, да чуя възторжени думи за българската музика и българските музиканти - споделя тя - и в такива моменти ме обзема възприятие на горделивост и задоволство. Искам да научим младите да познават и да тачат родното изкуство, тъй като те ще са идващите посланици на българска просвета по света. “

В спектакъла ще вземат участие огромните обединения на учебното заведение: Симфоничният оркестър с диригент Страцимир Павлов, Духовият оркестър с диригент Любо Александров, Детският национален хор с диригент Иванка Друмева, Детският национален оркестър с началник Недко Царев, Ансамбъл ударни принадлежности, Фолклорни танцови ансамбли, както и солисти инструменталисти и артисти от разнообразни специалности.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР