Българската култура е в криза. Българската култура е в изолация.

...
Българската култура е в криза. Българската култура е в изолация.
Коментари Харесай

След 45 години комунизъм и 29 години демокрация е времето за реформи в културата

Българската просвета е в рецесия. Българската просвета е в изолираност . Това съобщи по време на конференция Асен Асенов, управител в региона на културата.

Той дружно с културолога проф. Александър Кьосев и издателя Манол Пейков оповестиха основаването на Движение " Реформи в културата " . Движението към този момент има своите виртуални и действителни почитатели във Facebook. Социалната мрежа е мястото, където за пръв път са споделени тези 12-точки за промени. Общността е основана на 24 май и има над 500 почитатели, измежду които престижи и известни персони в културата.

Целта на придвижването е най-сетне България да има своя визия и най-малкото национална тактика за развиване на културата .

Защо? Издателят Манол Пейков напомни думите на Уинстън Чърчил. Когато във краткотрайна на война предложили, че най-лесно е да се вземат парите от културата - Чърчил дал отговор: Тогава какво пазиме?

От изолацията на българската просвета страда публиката. Капсулацията съгласно Асенов е дотам, че в нито един столичен спектакъл няма достъп до интернационално наличие .

За съпоставяне в Любляна, където има четири театъра - публиката има достъп до интернационално наличие.

Така парите в културата, като се изключи че са малко, се ръководят и неприятно в наследената от комунизма система от културни институции.

Много са известните българи, чието име се свързва с България, само че с цел да са това, което са, зад тях стоят други страни. Асенов даде образец с някои от тях като Тео Ушев, който завоюва номинация за " Оскар " за кино лентата си " Сляпата Вайша " от името на Канада, а не от името на България.

Констатацията на Проф. Кьосев в този аспект, е че страната ни губи годишно гении точно поради неналичието на условия и поддръжка . Читалищата не извършват своята задача на културни институции. Библиотеките, изключително учебните, са в окаяно положение. А, с цел да има първокласен спорт, е нужно да има условия за всеобщ.

Така макар, че това е петото държавно управление, което се ангажира с драфт на тактика за развиване на българската просвета - такава към момента няма.

Затова от Движение " Реформи в културата " са се амбицирали да напишат такава и да лобират за нея, като първо изготвят разбор в другите културни посоки. 12-те точки за промени в културата, които се споделят в обществената мрежа ще бъдат завършени и като петиция , която всеки ще може да подпише, тъй като е необходим цивилен напън. Преамбюлът на документа изхожда от културата като конституционно право на всеки.

Сред целите във визията за тази смяна са: поддръжка на основни културни институции, които се явяват " банки " на народен културен капитал, грижа за креативния капацитет на създатели и художествени обединявания, грижа за равноправния достъп до просвета и до творчество на всички български жители, наличие и достъп на българска просвета в най-малките обитаеми места, осведоменост за международни културни процеси и феномени, достъп до най-съвременни европейски и международни културни наличия.

Принципната стратегия се състои от тези 12 точки:
Дългосрочна национална тактика за развиване на културата; Справедливо финансиране съгласно приноса на културните индустрии; Гъвкави модели и принадлежности за финансиране; Реформа в библиотечното, музейното и читалищното дело; Устойчиви и подкрепящи политики към българската книга и четенето; Подкрепа за културната периодика; Културни формати в публичните медии; Равноправна конкуренция и битка за нововъведения сред всички гилдии и творци; Подкрепа на актуалното изкуство; Подкрепа на различната сцена и на младежките култури, на културните начинания на самите жители, на културните начинания на сдруженията; Ревизия на опазването на културното завещание - към, което има корекционни схеми и имитации; Развитие на културните пълномощия на младежите - по този начин ще бъде реализиран същински пазар на културни артикули, който сега е сменен от своя медиен двойник. За нас това е изключително значимо - тази обязаност на културните и просветителните политики Необходими са политики, които да доведат до преустановяване на изолацията на българската просвета и поддръжка на интернационално културно съдействие и продан. Представяне на интернационално културно наличие в България; Представяне на българско културно наличие равноправно в света и в Европа. Поставяне на значими български събития в календарите на европейското и международно изкуство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР