Българската компания за семантичен софтуер „Онтотекст“ АД ще получи 1,386

...
Българската компания за семантичен софтуер „Онтотекст“ АД ще получи 1,386
Коментари Харесай

„Онтотекст ще развива изкуствен интелект с още 1,4 млн. евро еврофинансиране по програма Хоризонт 2020




Българската компания за семантичен програмен продукт „ Онтотекст “ АД ще получи 1,386 милиона евро за развиване на технологии, употребяващи изкуствен интелект. Три плана, в които взе участие и българското сдружение, част от „ Сирма Груп Холдинг “, са утвърдени за финансиране по програмата „ Хоризонт 2020 “ на Европейската комисия. Това са плановете WeVerify, работата по който стартира още през декември 2018 година, EXA MODE и InnoRate, които ще започват през януари 2019 година откакто бъдат приключени и подписани споразуменията за консорциуми и за разпределяне на безплатни средства.

През второто тримесечие на 2018 година софтуерната компания завоюва финансиране от 779 605 лева (398 498 евро) по план за интелигентно свързване на данни за компании от разнообразни източници (CIMA). Заедно с трите нови плана, общият размер на финансирането, обезпечено от Онтотекст през 2018 година за развойна активност доближи 1,8 млн. евро.

Планове на компанията плануват създаване на отвесни модели на познания и съответни приложения за SENPAI - платформата за изкуствен интелект за организации на Сирма Груп Холдинг. Финансирането се разпределя по стратегически вертикали, както следва: 1,9 милиона евро за пазарни изследвания и издатели и 1,2 милиона евро за опазване на здравето и науки за живота.
Проектът WeVerify е ориентиран към проблемите, свързани с инспекцията на информацията посредством потребление на логаритми за машинно образование с лимитирана противоположна връзка от хора, както и на интуитивни визуализации. Ключов резултат ще бъде платформата WeVerify за взаимно, децентрализирана инспекция на информация, както и за следене и развенчаване на неточна информация. „ Онтотекст “ ще управлява работата по потреблението на блокчейн технология за потвърждаване на достоверността на заключенията на публицисти, които правят инспекция на данните и разкриват подправени вести. Онтотекст е координатор на консорциума, включващ водещи университети и някои от най-големите осведомителни организации в Европа. Продължителността на плана ще бъде 3 години. EXA MODE е план за култивиране на огромни масиви от данни в региона на опазването на здравето. Той включва създаване на прецизни аналитични способи и принадлежности за взимане на решения в лечебните заведения. По плана ще бъде употребявано надълбоко машинно образование за създаване на семантично показване на обекти, както и обогатяване на текстове със семантични метаданни. Резултатите ще бъдат сливани и привеждани в сходство с медицинските онтологии, след което ще бъдат визуализирани и прецизирани. Това познание ще бъде приложено за компресиране, сегментиране и систематизиране на медицински изображения и ще подкрепи вземането на решения. Продължителността на плана ще бъде 4 години. Проектът InnoRate ще сътвори надеждна и справедлива европейска платформа за улеснение процеса на взимане на решение от вложители и кредитори за финансиране на новаторски дребни и междинни предприятия (МСП) с висок капацитет за напредък. Това ще става посредством нови методологии за оценка на нововъведенията, които надграждат ретроспективно насочените и скъпи способи за оценка, прилагани понастоящем и дават преимущество при оценяването на софтуерния и бизнес капацитет, както и на рисковете. InnoRate ще употребява семантична технология, съществуващи източници на данни и изчерпателен експертен опит, с цел да понижи напъните на вложителите и кредиторите, подобрявайки оценката им за капацитета на нововъведението. InnoRate e план за съгласуваност и поддръжка с дълготрайност 3 години. Проектът TRR цели да даде опция на основателите на политики в региона на научните проучвания и нововъведенията по-добре да извличат, проучват и популяризират резултатите и въздействията от финансираните научни проучвания. Консорциум, включващ „ Онтотекст “, завоюва търга TRR с предложение, целящо да събере най-хубавата количествена и качествена информация за близо 8000 плана и да дефинира въздействието, което тези проучвания биха имали в средносрочен и дълготраен проект. Обхватът на плана включва идентифициране и следене на информация за резултатите от научните проучвания, за новите артикули, основани на тях, за изобретателите и за патентите, както и за започващите компании и предприятията, които ги употребяват.
CIMA, InnoRate и TRR ще употребяват съществуваща технология на Онтотекст за свързване на описанията на хора, организации, локации и други типове обекти от разнообразни източници. CIMA ще усъвършенства логаритмите за свързване на информация за компании и основаните на тях артикули на Онтотекст. В TRR Ontotext ще разшири своите модели на познание за пазарно разузнаване, с по-добри благоприятни условия за следене и свързване на нововъведения, артикули и капиталови транзакции, въз основата на разбор на научни изявления, патенти, пазарни разбори, бази данни за компании, както и на бизнес, софтуерни и финансови вести. InnoRate дава предизвикателни задания свързани с оценяването на дребни новаторски компании въз основа на композиция от структурирани профили и пазарни трендове, извлечени от разнообразни източници.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР