Българската компания Милара Интернешънъл ще строи завод за 20 милиона

...
Българската компания Милара Интернешънъл ще строи завод за 20 милиона
Коментари Харесай

Милара строи завод за е-камиони за 20 млн. лв., ще произвежда по 1000 годишно

Българската компания " Милара Интернешънъл " ще строи цех за 20 милиона лв. за произвеждане на електрически камиони в Тракия Икономическа Зона (ТИЗ). Годишно ще се създават към 1000 броя, които ще се изнасят в Съединени американски щати и Западна Европа. Цената на един автомобил е към 50 000 лева

Електромобилът Sevic v500e беше показан през днешния ден пред вицепремиера и министър на екологията Борислав Сандов и министъра по нововъведенията Даниел Лорер. Двамата го подкараха, с цел да тестват опциите му.

Електрическият камион е основан и асемблиран в Пловдив от " Милара Интернешънъл " на Йордан Найденов и Красимир Петков. Около 90 на 100 от частите му са създадени в България. Единствено батерията на автомобила е импорт, изясни Петков.

Товароносимостта на електрическия камион е 600 кг, а дистанцията, което може да измине с едно зареждане на батерията е 300 км. Това го прави мощно използван в търговията и логистиката. Oĸoлo 30 oбщини в Бългapия изпoлзвaт eлeĸтpoмoбилитe нa ĸoмпaниятa, ĸaтo финaнcиpaт пoĸyпĸитe cи c eвpoпeйcĸи гpaнтoвe. Сред тях са общините Смолян и Paĸoвcĸи.

Вече са създадени първите 500 броя от електрокамиона, като ползата към тях е огромен, сподели Красимир Петков. Той уточни, че автомобилът към този момент е сертифициран от европейската автомобилна организация UTAC за придвижване по пътищата на Европа.

Страната ни ще е измежду водещите производители на електрически камиони в близко бъдеще, съобщи министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер.

Кои са производителите

" Милара Интернешънъл "
е учредена през 2006 година в Пловдив. Компанията, с капитал от 5000 лева, е благосъстоятелност на Йордан Найденов и Красимир Петков. Двамата имат равни дялове в нея.

Фирмата е профилирана в механичната направа на елементи за полупроводниковата промишленост, инженерно планиране, асемблиране и автомобилостроене. Специализирана е в създаването на роботизирани технологии за Съединени американски щати, Европа и Азия. В началото на 2022 година " Милара Интернешънъл " откри офис в " София Тех Парк " в постройка " Инкубатор ". Основната му функционалност е развойна активност, инженерен дизайн, спомагателни и проучвателен действия.

В " Милара Интернешънъл " работят към 200 души, като междинната им заплата за 2020 година е 2350 лева, демонстрира последният оповестен финансов доклад на сдружението в Търговския указател. Приходите на компанията възлизат на близо 22 млн. лева за 2020 година Дружеството е на облага, която с струпване възлиза на близо 14 млн. лева Компанията има и отговорности от над 18 млн. лева по теглени заеми за закупуване на земя, машини и съоръжение, обвързвано с производството.

През 2019 година " Милара Интернешънъл " влиза в записаната в Германия Sevic systems SE за произвеждане на електрически товарни коли.

Πpoизвoдcтвeнитe ѝ мoщнocти ca oбopyдвaни c нaй-cъвpeмeнни мaшини Маzаk, ĸoитo пpeдлaгaт виcoĸo ĸaчecтвo във вcяĸa пepcoнaлизиpaнa чacт зa V500е, ĸaзвaт oт ĸoмпaниятa Ѕеvіс. Cpeднaтa цeнa нa eднo ĸaмиoнчe e мeждy 20 000 и 24 000 eвpo.

По Плана за възобновяване са заложени 416 млн. лева за икономическите зони

При срещата си с представителите на най-големите вложители в Тракия Икономическа Зона (ТИЗ) министърът на нововъведенията Даниел Лорер показа опциите за финансиране по Плана за възобновяване и резистентност, който чака утвърждение от Европейската комисия.

" Зелените и цифровите вложения са главните пера на европейските стратегии за интервал до 2027 година и това ще се види в стратегиите, които Министерството на нововъведенията и растежа ще даде на бизнеса за развиване в границите на идващите години ", даде обещание Даниел Лорер по време на срещата с бизнеса в ТИЗ.

По отношение на фиша за индустриални зони , който е в размер на 416 млн. лева по Плана за възобновяване и резистентност, Даниел Лорер уточни, че ще бъде изцяло отворен за оператори на индустриални зони от цялата страна, било то държавни, общински или частни.

Ще се подчертава върху икономическата доходност на зоната, а точно опцията на оператора, който кандидатства, да покаже инвеститорски интерес към неговата зона.

Фишът ще включва както грантови ограничения за довеждаща инфраструктура, по този начин и кредитни линии, които ще са взаимно с финансови сътрудници като Българската банка за развиване, Фонда на фондовете и Европейската капиталова банка, уточни Лорер.

" Грантовият детайл е значим за по-малките планове, а кредитният детайл е значим за по-големите планове. Добавяйки запас от банките въпросният фиш ще нарасне ", посочи той.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР