Българската икономика ще се забави до 0.4% през 2023 г.

...
Българската икономика ще се забави до 0.4% през 2023 г.
Коментари Харесай

БНБ: Икономиката ще се забави до 0.4% през 2023 г.

Българската стопанска система ще се забави до 0.4% през 2023 година вследствие на понижаване на насъбраните в стопанската система ресурси, отслабването на тласъците за компаниите да поддържат високи наличия от първични материали, материали и подготвени артикули.

Това сочи Макроикономическата прогноза за тази година на Българската национална банка. Според анализаторите ѝ Брутният вътрешен продукт ще запише растеж от 3.4% през 2022 година, а прогнозата им през 2024 е за нарастване с 3.2 на 100.

Централната банка чака износът на артикули през 2023 година да бъде стеснен от по-слабата икономическата интензивност в главните търговски сътрудници на България, както и от някои характерни за България фактори, свързани със възбраната за експорт към страни, разнообразни от Украйна, на петрол и нефтопродукти, създадени от съветски нефт, а също и заради планувания ремонт в едни от най-големите предприятия от преработващата и енергийната промишленост.

Същите фактори ще окажат отрицателно влияние и върху вноса.

Анализаторите на Българска народна банка позволяват ускорение на вътрешното търсене,  за което ще способства мощното повишаване на вложенията в главен капитал с усвояването на средствата по Националния проект за възобновяване и резистентност от страна на частния и на обществения бранш.

Същевременно вложенията на частния бранш, които не са свързани със съфинансиране и грантове по Плана, едва ще се намалят в изискванията на нараснала неустановеност през 2023 година

Централната банка предвижда, че разноските за извънредно ползване ще се свият и ще имат по-скромен принос към вътрешното търсене през 2023 година, който ще се дефинира най-много от задържане на държавното ползване на нивото от 2022 година и в по-малка степен – от по-слабо повишаване на частното ползване по отношение на миналата година.

Разполагаемият приход на семействата и високата инфлация са двата съществени фактора, които ще лимитират растежа на частното ползване. Третият фактор са тласъците за икономисване, които дават покачващите се лихвени равнища.

Българска народна банка предвижда, че стопанската система на страната ще се форсира през идната година до 3.2%.

През деветте месеца на 2022 година годишният напредък на действителния Брутният вътрешен продукт е 3.7%, съгласно сезонно неизгладените данни на Национален статистически институт, е посочено в отчета. Българска народна банка чака икономическата интензивност в България да се увеличи с 3.4% през 2022 година, като максимален позитивен принос за растежа на действителния Брутният вътрешен продукт ще имат изменението на запасите и частното ползване, до момента в който приносът на чистия експорт и вложенията ще е негативен.

Натрупването на ресурси от първични материали, материали и подготвени артикули през 2022 година евентуално се дължи на упованията на компаниите за продължаващо покачване на цените и на затрудненото действие на световните вериги за доставки, а също по този начин и на по-големия размер на незавършено произвеждане (например в строителството и преработващата промишленост).

Централната банка чака настоящата сметка на платежния баланс да завърши 2022 година с невисок недостиг като % от Брутният вътрешен продукт, който обаче ще се разшири през тази година до -1.7% и още веднъж едва ще се свие през 2024 г.  
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР