Българската и хърватската страни все още имат да свършат работа

...
Българската и хърватската страни все още имат да свършат работа
Коментари Харесай

Предупреждават ни за още усилия преди еврото

Българската и хърватската страни към момента имат да свършат работа по стабилизирането на стопанските системи си и подобряването на техните институции, преди да се причислят към еврото, разяснява членът на борда на Европейската централна банка Фабио Панета.

Реформите, подхванати от двете страни, няма да поправят всички несъответствия и уязвимости, пред които са изправени, и е нужен по-голям прогрес за възстановяване на ръководството, тяхната правна рамка и цялостното качество на институциите, добавя Панета, представен от Ройтерс.

Зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис съобщи: " Това, което е значимо в този момент е, че до момента в който е в ERM II България би трябвало да извърши критериите от Маастрихт, свързани с бюджетния недостиг и дълга. По отношение на фискалните критерии страната към този момент е постигнала прогрес, само че би трябвало да бъдат изпълнени критериите, свързани с инфлацията и в дълготраен проект критериите, свързани с лихвите.

България би трябвало да покрие и законодателните критерии и по-специално независимостта на централната банка би трябвало да е изцяло в синхрон с условията на еврозоната. Във всеки случай страната би трябвало да бъде най-малко две години в чакалнята на еврозоната, преди да стартира оценката на осъществяването на маастрихстките критерии ", акцентира Домбровскис.

България и Хърватия бяха признати в петък в механизма ERM ІІ, чакалнята за влизане в Еврозоната, и могат да се причислят към валутния съюз през 2023 година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР