Българската фондова борса (БФБ) въведе от 16 февруари търговия с

...
Българската фондова борса (БФБ) въведе от 16 февруари търговия с
Коментари Харесай

Инструменти върху bitcoin и ethereum вече се търгуват на борсата в София

Българската фондова борса (БФБ) вкара от 16 февруари търговия с финансови принадлежности, основани върху bіtсоіn и ethereum. Чрез тях вложителите ще могат да се възползват от придвижванията на цените на двете най-големи криптовалути в света. Те ще имат избор сред осем инструмента, които съставляват крипто exchange-traded notes (ETN) и са на четири доставчика: ETC Issuance GmbH, VanEck ETP AG, 21Shares AG и WisdomTree, излиза наяве от известие на уеб страницата на капиталовия медиатор " Елана трейдинг ". Търговията ще се случва на сегмента BSE International, на който от предходната година се оферират акции на няколкостотин от най-големите американски и европейски компании, както и няколко водещи борсово търгувани фонда (ETF).

Сега забавното е, че от борсата се насочват и към криптосектора, въпреки и с принадлежности, които дават косвена експозиция. Освен това за първи път се обезпечава елементарен достъп и до ETN. Това е по-сложната форма на борсово търгуваните фондове и съставляват дългов инструмент, основан върху даден актив. Някои от тях са с избран матуритет, а притежателят им има право да изиска вместо погашение кеш да му бъде трансфериран базов актив според от устава.

" Предимствата на тези борсово търгувани артикули е, че се търгуват на контролирани пазари и многостранни системи за търговия, отговарящи на най-високите регулаторни стандарти, което дава опция на вложителите да не се обръщат към нерегламентирани места за търговия, с цел да влагат в криптовалути ", показват от " Елана ". В случая търговията им е на борсата във Франкфурт.

Ликвидността на инструментите се обезпечава от маркет-мейкъра Tradegate AG и търговията се реализира в интервала сред 10:00 ч. и 17:00 ч.
Реклама
Трябва да се има поради, че облагата от покупко-продажбите с новите принадлежности е облагаема с налог, както при всички активи от системата BSE International. За тях не важи нулевата ставка за финансовата облага от покупко-продажбите с акции на контролиран пазар, каквито са търгуваните на БФБ български компании, както и взаимните фондове.

Таксите на медиаторите за търговия през BSE International са колкото общоприетите им при покупко-продажби с български акции - към 0.6-0.7% върху оборота, като може и да има минимална сума по комисиона. При " Елана трейдинг " за инструментите на BSE International да вземем за пример тя е 8 евро. Тези такси може и да наподобяват малко над налаганите от двете най-големи криптоборси Binance и Coinbase, само че там има много спомагателни и високи комисиони - при зареждане на сметки, както и при разплащания и изтегляне според от типа на картата, кредитна или дебитна и други, като всичко зависи и от разнообразието на проектите им.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР