Българската федерация по ски почти сигурно за първи път в

...
Българската федерация по ски почти сигурно за първи път в
Коментари Харесай

България със световни купи по сноуборд и ски в един сезон

Българската федерация по ски съвсем несъмнено за първи път в историята си ще провежда в един сезон стартове за международната купа по ски и международната купа по алпийски сноуборд. Това бе утвърдено на календарната конференция на международната централа в Дубровник (Хърватия). Решението идва след чудесно проведените от федерацията ни международни купи по ски и сноуборд, както и юношески международни в тези спортове в Банско от 2009 година насам. Окончателното решение ще бъде взето в края на месеца от съвета на ФИС.

Стартовете в България следващата година ще ознаменуват 100-годишнината от основаването на федерацията ни.
Първата международна купа нас ще е по алпийски сноуборд за мъже и дами в Пампорово, където на 20-21 януари ще се проведат два паралелни слалома. Курортът за първи път в историята си ще бъде хазаин на стартове от този сан. България ще може да бъде показана от единствения ни притежател на международна купа на ФИС Радослав Янков, както и от първенците на планетата при младежите Тервел Замфиров и Петър Гергьовски, а също по този начин и от двукратният сребърен медалист от същото състезание на планетата Александър Кръшняк и четвъртия Кристиян Георгиев.

“Още една сбъдната фантазия за мен - да се организира съревнование от подобен сан, международна купа в родният ми край Да караш пред родна аудитория е извънредно вълнуващо, носещо ми доста адреналин, а несъмнено и освен на мен! Чакам с голямо неспокойствие това съревнование и съм уверен че трибуните долу ще са препълнени! ”, разяснява Радослав Янков новината.
През февруари пък най-хубавите алпийци в света ще са в Банско. На 10-11 там ще се проведат великански слалом и слалом за мъже. Курортът приема стартове в алпийските ски от най-високия сан на ФИС за девети път. Едва за втори обаче мъжете ще карат в тези две дисциплини в Банско и то в един уикенд. За последно алпийците караха великански слалом и слалом под Тодорка през 2012 година Двата старта тогава спечели изгряващата звезда Марсел
Хиршер (Ав), който същия сезон подвигна за първи път от осем и огромната международна купа.

Страната ни ще бъде показана от звездата ни Алберт Попов и другите ни водещи алпийци Камен и Калин Златкови.

“Това е страхотна вест. Нямам самообладание да карам пред родна аудитория в коронната си дисциплинираност ”, разяснява и Алберт Попов, който този сезон реализира и първия подиум за международната купа на българин след близо 40 година пауза.

По искане на самите скиори началото на сезона за международната купа по ски бе изместен с една седмица обратно. По традиция хазаин е австрийският курорт Зьолден. При мъжете ще има слалом в различен австрийски курорт Гюргъл. В календара при дамите пък канадския Монт Трамбле ще смени Лейк Луис.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР