Българската федерация по хокей на трева отбелязва 30 години от

...
Българската федерация по хокей на трева отбелязва 30 години от
Коментари Харесай

Българската федерация по хокей на трева чества 30-годишен юбилей

Българската федерация по хокей на трева отбелязва 30 години от основаването си. По случай юбилея е издадена монография " История на хокея " с създател доцент Антонио Антонов. Основната цел на управлението на централата, с президент Йорг Шенк, е да направи този олимпийски спорт по-популярен в България.

" Вече съществуваме 30 години. Гордеем се, че сме приети от Европейската и от Международната федерация по хокей на трева. Всички ние се надяваме да продължим да разпространяваме този много незнаен в България спорт, който обаче се развива доста в някои региони ", сподели германецът Йорг Шенк, който е отпред на федерацията от 2019 година.

Българската федерация по хокей на трета е основата на 6 юни 1991 година. В края на 80-е години на предишния век Хеброс (Харманли) и Дружба (Нови Искър) основават първите хокейни секции. С учредяването на Академик (София) при започване на 1991 година се основават предпоставки за учредяването на федерацията.

" Първата среща в България по хокей на трева се организира през октомври 1990 година. Федерацията е провела 30 държавни шампионати за мъже навън и в зала. През 1996 година започва развиването на женския хокей. Провели сме над 353 държавни шампионати за всички възрасти, взели участие сме в над 500 клубни шампионата, над 50 Балканиади, над 40 Европейски шампионати на клубно и национално равнище. От 2014 година насам не участваме с тимове при мъжете, а единствено при юношите до 16 години заради липса на задоволително финансиране. Но аз съм оптимист и имам вяра, че хокеят като олимпийски спорт има своето бъдеще у нас ", сподели доцент Антонов, изпълнителен шеф на федерацията.



В историята на този спорт у нас е имало над 60 клуба, а сега те са 19. Утре следва годишно Общо-отчетно заседание на федерацията.

" Годишният ни бюджет е 60 хиляди лв., което е незадоволително. Условията не са сравними с останалите страни в Европа, а това е безценен спорт. Само един екип за вратар коства към 1000 евро. Но ние се радваме на ентусиазма на обособени хора, които ни поддържат в тези мизерни условия. Във федерацията се стремим към едно по-светло бъдеще ", сподели още президентът Йорг Шенк, който разкри, че от " чист идеализъм " е поел поста.

От федерацията се похвалиха с три терена с изкуствена трева с олимпийски размери - в курорта Албена, Бяла (Русе) и община Рудозем.

Болката на централата е, че няма нито един огромен терен в София.

" Проведохме специфични курсове за учители, те са моторите за развиването на детски-юношеските школи. За жал сега има спад в развиването на женския хокей, сега няма и народен тим за дами ", разяснява гл.ас.д-р Емилия Витанова, член на Управителния съвет.
" Преди страната контролираше спорта, само че ръка за ръка. След 2010 година това не е по този начин. Последните 10 години страната изостави някои спортове. До 2015 година българският хокей беше в международната класация, само че в този момент не, тъй като от 2014-а година не участваме на никое място с мъжкия тим, а единствено с юноши. Мъдростта ни запази като спорт ", добави Антонов.
В момента над 1000 души упражняват хокей на трева в България.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР