Българската фамилия Velev ще полети утре със супер ракетата на

...
Българската фамилия Velev ще полети утре със супер ракетата на
Коментари Харесай

Българска фамилия ще полети утре със супер ракетата на Илон Мъск

Българската фамилия " Velev " ще полети на следващия ден със супер ракетата на Илон Мъск - Falcon Heavy. Тя е гравирана на постамента, върху който, вътре в ракетата ще бъде монтиран като потребен товар един от персоналните коли на Мъск - Tesla Roadster. Върху постамента ще бъдат изписани семействата на всички от екипа на SpaceX, в символ на благодарност от Илон Мъск за приноса им по реализирането на идния исторически полет. Част от този екип от две години е и младият българин Орлин младши Велев, който бе притеглен като гений в SpaceX още по време на следването си в университета в Джорджия. Негова пристрастеност, още от ученическите му години е роботиката и машинното инженерство. Заедно с Орлин, в екипа на SpaceX работят още двама българи, описа за " Мениджър Нюз " татко му, също Орлин Велев, който от повече от 20 години развива извънредно сполучлива научна кариера в Съединени американски щати. Проф. Орлин Велев работи в Държавния университет в Северна Каролина в катедрата по " Химична и биомолекулна техника ". Той е най-цитираният академик в своята област в Америка, а в края на предходната година бе почетен с най-високото отличие в региона на химичните науки в Съединени американски щати, наричано в тези среди " теоретичен Оскар ". 



Междувременно хиляди са в очакване на първия старт на тежката ракета Falcon Heavy на SpaceX, плануван за на следващия ден, 6 февруари, от 20:30 ч. българско време. 

По-рано основателят на компанията за галактически проучвания Илон Мъск съобщи в Twitter, че събитието ще се случи от стартовата площадка 39А, от която потегли програмата " Аполо ", на космическия център " Джон Кенеди " във Флорида.

Ракетата към този момент мина сполучливо 27 наземни теста на моторите, които бяха проведени в галактическия център. Изпитанията бяха в продължение на по 10 секунди и в тях бяха задействани всички мотори, ситуирани в най-долната част на тежката ракета-носител.

Falcon Heavy на SpaceX е предопределена за снабдяване на тежки товари в Космоса, с маса над 54 тона. Тя би трябвало да отговори на търсенето на транспорт на товари към Космоса, с което да разреши на компанията да се прицели в бъдеще към задачи до Луната и Марс. 

SpaceX има проект да се опита да приземи и трите ракети на Falcon Heavy още от преди година. Двата странични мотора би трябвало да се върнат на космодрума, до момента в който главният ще се опита да кацне на плаваща платформа на SpaceX.

Ракетата е със стартова двигателна сила на 2200 тона и ще бъде най-мощната в света.

Хиляди хора към този момент се стичат във Флорида при галактическия център " Кенеди ", с цел да следят изстрелването, съобщи онлайн изданието Florida Today. Демонстрационната задача предизвика голям интерес и мотиви за мнения онлайн. Тя ще бъде показана пред гости, представители на медиите и известни хора, показаха публични лица. 

" Ще бъде историческо събитие и чакаме регионът да се препълни откъм хотелски стаи и всевъзможен тип настаняване ", съобщи Ерик Гарви, изпълнителен шеф на Space Coast Office of Tourism. Той предвижда, че до 100 000 души може да посетят събитието, което, дружно с живеещите в региона, ще усили хората в него до половин милион. 

Falcon 9`s launch of GovSat-1 to a Geostationary Transfer Orbit is SpaceX`s sixth mission with a flight-proven rocket. https://t.co/llX17HizMJpic.twitter.com/FemC90upRb

— SpaceX (@SpaceX) February 1, 2018

 

Payload will be my midnight cherry Tesla Roadster playing Space Oddity. Destination is Mars orbit. Will be in deep space for a billion years or so if it doesn’t blow up on ascent.

— Elon Musk (@elonmusk) December 2, 2017

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР