Българската електронна система за събиране на пътни такси е пример

...
Българската електронна система за събиране на пътни такси е пример
Коментари Харесай

Очаква се приходите от тол такси през 2024 година да бъдат 70% за сметка на винетките

„ Българската електронна система за събиране на пътни такси е образец за сполучливото използване на новаторски технологии в региона. “

Това сподели шефът на Национално тол ръководство доктор Георги Темелков при представянето й на годишна Конференция за таксуване на ползвателите на пътища в Брюксел.

Събитието се организира от време на време и него се обменят опит, хрумвания и положителни практики с интернационалните специалисти в региона на пътното таксуване , ценообразуването на подвижността и интeлигентните транспортни системи.

​Пред участниците във форума шефът на Научно-техническо управление акцентира, че след понижението на цените на всички типове електронни винетки с 10% от 1 януари 2023 година и нарастването на тол таксите от 1 юли 2023 година за първи път в страната действително се е трансформирало съотношението на приходите от леки коли към доходи от тежкотоварни транспортни средства .

Това е един от главните правила на електронното пътно таксуване – транспортни средства, които се движат повече и нанасят по-големи вреди на околната среда с излъчванията си, да компенсират разноските с по-високи такси .

Принципът „ замърсителят заплаща “ е в основата и на политиката на Европейски Съюз за запазване на околната среда, сподели шефът на Научно-техническо управление . През 2024 година се чака приходите от тол такси да се усилят като брой продажби и съотношението на приходите от е-винетки да е 30% по отношение на 70% от тол такси .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР