Българската банка за развитие подписа споразумение за 175 милиона евро

...
Българската банка за развитие подписа споразумение за 175 милиона евро
Коментари Харесай

ББР и Европейската инвестиционна банка подписаха споразумение за 175 млн. евро

Българската банка за развиване подписа съглашение за 175 милиона евро с Европейската капиталова банка. Сключен бе контракт и за гаранции сред банката за развиване и Европейския капиталов фонд в границите на програмата InvestEU. Целта и на двете съглашения е да бъдат подкрепени български дребни и междинни компании, изключително тези с по-рисков профил и неспособност за обезпечения, осведоми репортерът Марта Младенова  

Като обществена институция Европейската капиталова банка има опция за финансиране от финансовите пазари на доста преференциална стойност, което по-късно да трансферира към нуждаещите се компании, изясни вицепрезидентът на банката Лиляна Павлова.

" Компаниите, които към момента се възстановяваха от пандемията, когато пристигна войната в Украйна и отрицателните последици върху стопанската система, свързани на първо място, несъмнено, с растящите цени на електрическа енергия, там където имаме енергоемко произвеждане ", уточни Павлова. 

Българската банка за развиване ще създаде схеми, които би трябвало да подкрепят дигитализацията и зелената промяна в фирмите. Министърът на финансите Асен Василев разяснява, че дружно с разнообразни други създадени схеми българските компании ще имат достъп до по-евтин запас.

" Заложени са в европейските стратегии над 600-700 милиона от страна на страната, което с ресурса, който би пристигнал от страна на комерсиалните банки, приказваме за над 1,5 милиарда лв., който да стигне до българския бизнес. С това съглашение това са още едни 175 милиона евро, които в случай че минат през комерсиалните банки, те се удвояват, т.е. още към 300 милиона. Т.е. в миг на вдигащи се лихви българският бизнес ще има достъп до към 2 милиарда лв. заеми, които да дойдат на по-ниски, уповавам се на половин цена, лихви ", изясни финансовият министър.  
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР