Българската банка за развитие (ББР) стартира нова програма за подпомагане

...
Българската банка за развитие (ББР) стартира нова програма за подпомагане
Коментари Харесай

Банката за развитие ще подпомага домакинствата за преминаване към възобновяеми енергийни източници

Българската банка за развиване (ББР) започва нова стратегия за подкрепяне на семействата, които аплайват за подмяна на енергийните си източници на твърдо гориво (печка, казан, камина или друг) с възобновими по Националния проект за възобновяване и резистентност.

Благодарение на гаранцията, обезпечена от ББР, жителите могат да получат необезпечени заеми от комерсиалните банки - сътрудници по програмата.

Изискването е да са сключили контракт за безплатно финансиране по Процедура „ Национална скица за подкрепяне на семействата в региона на силата от възобновими източници “, изпълнявана от Министерството на енергетиката.

С новата мярка на банката жителите ще могат да получат целево мостово финансиране до 22 хиляди лева за апаратура на фотоволтаични системи с мощ до 10 kWp, както и за нужните системи за предпазване на електричество (батерии). По програмата ще бъдат отпускани и заеми до 3 хиляди лева за доставка и монтаж на слънчеви съоръжения за битово горещо водоснабдяване.

ББР обезпечава достъп на жителите до нужния им заемен запас, с който да започват осъществяване на плановете, защото изплащането на безвъзмездното финансиране ще става след осъществяване на инвестицията в слънчевите системи или съоръжения.

Заемите ще са до 5 години, с опция за до 12-месечен гратисен интервал. Не се изисква самоучастие или вещно поръчителство в интерес на банките-партньори на ББР.

Кредитите ще се отпускат от комерсиалните банки в страната, които сключат гаранционни съглашения с ББР. Те следва да заявят интерес за присъединяване в програмата до 26 октомври 2023 г.  
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР