Българската банка за развитие (ББР) ще подкрепи фирмите с проекти

...
Българската банка за развитие (ББР) ще подкрепи фирмите с проекти
Коментари Харесай

ББР стартира първата си програма, разработена съвместно с бизнеса

Българската банка за развиване (ББР) ще поддържа компаниите с планове по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) и Европейските структурни и капиталови фондове (ЕСИФ).

Новият инструмент бе показан през днешния ден пред членовете на Консултативния съвет към Народно събрание на ББР , в който вземат участие националните работодателски организации, синдикатите и Националното съдружие на общините в Република България.

Това е първата кредитна стратегия на държавната банка, създадена напълно в синхрон с бизнеса. Чрез нея ББР ще обезпечи достъп до запас за реализацията на планове по европейски и национални стратегии, като улесни компаниите, срещащи усложнение да започват активността си заради липса на мостово или допълващо финансиране.

Банката ще даде капиталови заеми до 5 млн. лева със период на погашение до 6 години и гратисен интервал до 2 години за компании, кандидатстващи за безплатна помощ по национални и европейски стратегии. Фирмите могат да се възползват и от негарантиран оборотен заем до 200 хиляди лева в допълнение към средствата за вложения. Условията по двата заема са преференциални.

ББР дава финансиране за цялостната стойност на плановете (100%) на към този момент утвърдените претенденти, както и до 85% от разноските за тези, които още не са подписали договорите си за безплатна помощ.

Новата стратегия е в осъществяване на стратегическите цели на банката да подкрепя осъществяването на държавни политики и да способства за увеличение на капиталовата интензивност измежду дребния и междинния бизнес. Тя ще даде инструмент за ускорено асимилиране на средствата от Европейски Съюз и ще подкрепи зеления преход на българската стопанска система.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР