Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България

...
Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България
Коментари Харесай

Ресторантьори: МФ облагодетелства банките, които ще получават милиони под формата на множество такси

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България декларират безапелационната си позиция, че предложенията в Проектобюджет 2023, касаещи сектора ни, са лобизъм в интерес на банките, ще натоварят българския бизнесмен в областта на заведенията за хранене и развлечения и резултатът ще е нулев. Това афишират те в отворено писмо.

 

Според тях предлагането, в случай че не получи касова записка, клиентът да не заплаща сметката, е безумно.

 

То е дискриминационно, защото важи единствено за нашия бранш, само че не и за други, които работят със задължението да издават касов бон.

 

Предложението е причина за съществени спорове сред бизнесмени и консуматори, защото няма ясна аргументация по какъв начин се потвърждава неиздаването на касова записка и какво се случва, в случай че клиентът си тръгне, преди въобще да му е донесена сметката, аргументират се те.

 

Това предложение демонстрира и цялостната неплатежоспособност на страната да прави вменените й в закона действия, като ги трансферира на клиентите. От асоциацията задават риторичен въпрос: Предстоят ли съкращения в надутата администрация на Министерство на финансите и Национална агенция за приходите /и освен там/, откакто вменяват на жителите да извършват отговорностите им?

 

Цитира се, че това се прави по образеца на Гърция, само че няма приложени изчисления до какви повишения в приходната част в бюджета е довела тази мярка и какви равнища на изсветляване на сивия бранш са реализирани след въвеждането? А всеки, който е ходил в Гърция знае, че сметката и до ден сегашен му се дава на хвърчащо листче, акцентират още те.

 

Според ресторантьорите мярката нарушава равноправието сред всички участници в стопанската система на страната - сдруженията, чиновниците, клиентите и обособените сектори. Същата постанова отговорности и лишава обособени публични групи от правото на равнопоставеност, заложено в Конституцията и е в прорез със законодателството на Европейският съюз и Хартата на главните права в Съюза. Предложената мярка може да бъде обоснована като ефикасна и да бъде приложена само след разбор за нейната правомерност, само че следва същата да визира права и отговорности за всички стопански браншове, безапелационни са те.

 

Другото главно предложение - заплатите на всички чиновници в бранша да се изплащат единствено по банков път, няма да докара до по-висока събираемост на налози, само че ще натовари административно и финансово сектора и ще облагодетелства банките, които ще получават милиони под формата на голям брой такси, настояват от асоциацията.

 

Като към момента не е ясно кой ще ги заплаща – шеф или чиновник? От друга страна, в случай че има пари под масата, те ще продължат да се дават точно там. Тази мярка също е дискриминационна, тъй като за останалите бизнеси важи единствено за компании, които са с повече от 50 чиновници, обосновават се още от сектора.

 

" При по този начин направените оферти ясно се вижда, че страната в лицето на МФ желае да направи банковата система най-големия админ на данни и да включи в нея чиновници и суми, които към днешна дата не са нейни клиенти. Остава неразбираем въпросът - до какво завишение в приходната част на държавния бюджет ще доведат тези ограничения? Ясно се виждат планувани покачвания в приходната част на банковата система и покачвания в разходната част за бизнеса, само че не и какво получава страната!

 

Ако не ставаше дума за лобизъм в интерес на банките, а за отбрана на държавния интерес, то би следвало да се плануват понижение или унищожаване на таксите по транзакции и обслужване на сметки. "

 

" В разследване на Пандемията от COVID-19 бизнесмените в кафе-клубната, барова и ресторантьорска промишленост изгубиха над 30 000 чиновници. Задължението да се заплаща единствено по банка ще отблъсне в допълнение хората да работят в бранша, когато това се слага, като условие единствено за тях. Най-потърпевши ще бъдат курортите и сезонните обекти. "

 

 

Източник БНР

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР