Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в

...
Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в
Коментари Харесай

Ресторантьори скочиха срещу планираното увеличение на ДДС за нискоалкохолните напитки

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) изпратиха писмо до виновните институции по отношение на плануваното в Закона за държавния бюджет нарастване на Данък добавена стойност за нискоалкохолните питиета.

„ Очакваше се по този начин препоръчаният Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, да бъде ориентиран и насочен в помощ и поддръжка на бизнеса. По своето естество и законова рамка, подобен се приема като случайно събитие и по темперамент би следвало да е държавен механизъм, който да се употребява само и единствено при изключителни обстановки, а не за използване на политически упоритости или опълчване на разнообразни браншове в бизнес средата “, пишат двете организации.

Намаляването на Данък добавена стойност като антикризисно мярка беше обвързано с нарастване на минималния застрахователен предел за сектора, който сега е 800 лева, което е над сегашната минимална заплата и даже тази, която желаят синдикатите като бъдещо нарастване. По неофициални сметки това е довело до най-малко 72 млн. лева повече в държавния бюджет.

Недоумяваме за какво да вземем за пример сътрудниците ни от нощните клубове, би трябвало да работят при ставка на осигурителния приход над минималната работна заплата без да получават никаква държавна поддръжка.

„ Напомняме ви, че шест месеца по-рано от гласувания и написан период от Народното събрание в края на 2021 година, тази антикризисна мярка беше гласувана и подкрепена от същото това държавно управление. Поради тази причина провокира неразбиране, за какво в този момент в препоръчаната актуализация, без ясни и безапелационни претекстове, без никаква приложена законова калкулация, точно същото държавно управление предлага признатата от тях мярка за подкрепяне на бизнеса по отношение на превъзмогване на рецесията и нанесените вреди върху сектора, да бъде прекъсната прибързано, без никакви стимулирани съображения “, се споделя още в писмото.

„ В приложените претекстове се приема от страна на държавното управление, че се постанова незабавна актуализация, с която се планува “спешен пакет от антикризисни ограничения, ориентирани към понижаване на отрицателните последици … върху най-засегнатите групи от обществото и бизнеса ”, а по-надолу в написаното предложение за актуализация на бюджета виждаме, че по този начин заложените “спешни ограничения ” се трансформират в законова смяна, която цели ”Премахване използването на понижена ставка на Данък добавена стойност за бира и вино, като част от ресторантьорска и кетъринг услуга от 01.07.2022 година ”. Как законопроектът за държавния бюджет, който би следвало да е спешен, в поддръжка на бизнес и жители, наранени групи от задълбочаващата се рецесия в международен мащаб, приема за помощ към бизнеса, преждевременното преустановяване на приложената мярка за подпомагането му, с използване на понижена данъчна ставка в размер на 9 на 100 за бира и вино?!?! “, питат БАЗ и СЗБ.

„ Прилагането на тази мярка от страна на държавното управление през 2021 година е показана от страна на министерство на финансите, като ефикасна в поддръжка на бизнеса за превъзмогване на рецесията в бранш хотелиерство и ресторантьорство, което е видно и от оповестената информация на уеб страницата на МФ в раздел Бюджет 2022 година Очакванията на бизнеса от актуализацията на бюджета, както и заложените упоритости в същия са “мерките да поддържат стопанската система при актуалната неприятна обстановка … посредством опазване на конкурентна позиция, възстановяване на предвидимостта и понижаване на шоковете ”. Как непредвидено от страна на сектора прибързано преустановяване на написана в закон мярка, ще усъвършенства предвидимостта на пазара в бранша, по какъв начин тази мярка в “подкрепа на бизнеса и жителите ”, ще понижи цената на предлаганата услуга?!?! “, недоумяват от сектора.

След като от страна на държавното управление тази мярка е неефективна и същата има предложение да бъде отчасти прекъсната, би следвало в калкулациите на оферти нов бюджет да бъдат заложени и понижаване на минималния застрахователен предел до общия за сраната!

Водени от горното се обръщаме към ръководещата коалиция с настоятелна молба, да премислят увеличената ставка на Данък добавена стойност за слабоалкохолните питиета, което ще затрудни в допълнение работата на един от най-засегнатите от рецесиите браншове и ще заплаши стотици хиляди работни места.

Писмото е адресирано до премиера, министъра на финансите, министъра на туризма, ръководителя на Парламента, ръководителя на Парламентарната комисия по бюджет и финанси и всички парламентарно показани партии.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР