Българската армия почита с парадно шествие своя празник на 6

...
Българската армия почита с парадно шествие своя празник на 6
Коментари Харесай

Най-грандиозните военни паради в историята

Българската войска уважава с парадно шествие своя празник на 6 май от 1879 година насам. Заради пандемията обаче за трета поредна година парадът бе анулиран. Нека си напомним кои са най-грандиозните паради, извършени в миналото по света и какви са били мотивите за тях.

Историческите артефакти потвърждават, че нациите организират показни военни паради от хилядолетия насам. Вероятно всяка нация, която е разполагала с войска, все в миналото е провела боен церемониал.

Шествия били провеждани още в антична Месопотамия, когато победоносните армии се завръщали от борби, водени за разширение на империята. Тогавашните художници изобразявали царе-воини, предвождащи триумфални армии по фризовете върху емблематичните здания.
 Украйна пуска военни облигации, ето какъв брой ще костват
Украйна пуска военни облигации, ето какъв брой ще костват

Новината идва на фона на поевтиняване на съществуващите украински облигации

В Римската империя успехите на легионите били посрещани с церемониал, който прекосявал от Марсовото поле до храма на Юпитер.

Когато страните се обединявали в национални страни, военните паради били употребявани като самобитна проекция на силата на нацията.

Голяма част от строгата военна хореография - отчетливите поздрави, точното разстояние сред бойците, маршовата стъпка - могат да се проследят до 17-ти век и по-конкретно до армейските офицери от милитаристична нация на Прусия.

Демократичните страни също провеждали военни шествия. Парадът на Деня на Бастилията във Франция, да вземем за пример е един от най-старите в света. Този церемониал толкоз впечатлил някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, че той съществено обмислял провеждането на церемониал в Съединените щати в символ на благодарност към армията, само че решил да не го прави, като се позовал на разноските за него. Очевидно Тръмп сметнал, че Съединените щати понасят задоволително военни разноски, тъй като Америка харчи повече за армията си, от която и да е друга нация.
 Топ 10 военни тактики, които могат да ви създадат победител в бизнеса
Топ 10 военни тактики, които могат да ви създадат победител в бизнеса

Превърнете вашата война в общ кръстоносен поход

Ето кои са най-впечатляващите военни паради в историята:

Римски боен успех (Рим)

Римският пълководец Марк Клавдий Марцел повежда армията си към Рим откакто разгрумява галите. Марцел става един от най-известните римски командири, откакто победил водача на своя съперник в борба един против различен. Освен с церемониал той бил отличен за успеха си и с пиеса за своя успех.

Военният церемониал в Булон сюр Мер (Франция)

През 1804 година в Булон-сюр-Мер, Франция Наполеон Бонапарт събрал войска от над 200 хиляди души във впечатляващ боен церемониал преди плануваното навлизане във Англия, което по този начин и не се състояло.

Големият обзор на армиите (САЩ)

През 1865 година във връзка края на Гражданската война президентът Андрю Джонсън наредил провеждането на така наречен " Голям обзор на армиите ". Целта била да се почетат американските бойци, спечелили войната, а също и да се даде на нацията мотив за празнуване.
 Италия обмисля да усили военните разноски с 1,5 милиарда евро
Италия обмисля да усили военните разноски с 1,5 милиарда евро

Намерението на Драги е изпълние на уговорката към НАТО за увеличение на военните разноски до 2% от брутния вътрешен артикул

Денят на Бастилията (Франция)

Френската гражданска война е мотивът за провеждането на един от най-големите и най-старите годишни военни паради в света - Денят на Бастилията на 14 юли. Парадът се организира годишно от 1880 година, към 100 години откакто френски революционери щурмуват Бастилията.

Ден на Анзак (Австралия и Нова Зеландия)

Австралия и Нова Зеландия са единствените страни, които означават като народен празник с боен церемониал една огромна военна загуба. Денят на Анзак е годишнината от дебаркирането на австралийските и новозеландските армейски елементи (наречени Анзак) при Галиполи на 25 април 1915 година - началото на кървава и несполучлива акция против Османската империя, която трябвало да я разгроми през Първата международна война.
 Високо напрежение в Северна Корея: Ким Чен Ун заприказва за първо потребление на нуклеарно оръжие
Високо напрежение в Северна Корея: Ким Чен Ун заприказва за първо потребление на нуклеарно оръжие

Има признаци за ново строителство на единствения прочут нуклеарен полигон в Северна Корея

Парадът на успеха (САЩ)

Година след подписването на примирието, слагащо завършек на Първата международна война, военачалник Джон Дж. Пършинг, пълководец на американските експедиционни сили, които се били във Франция по време на войната, повежда 25 000 бойци в цялостна бойна форма на Пето авеню в Ню Йорк през септември 1919 година Седмица по-късно те повторили парада и във Вашингтон.

Ден на PLA (Китай)

Или Ден на армията е професионален боен празник, честван от Народната освободителна войска от китайска национална република на 1 август. Той отбелязва основаването на Народноосвободителна войска (PLA) през 1927 година

Германски боен церемониал (Германия)

Нацистка Германия организира доста военни паради преди и по време на Втората международна война. През септември 1938 година хиляди немски бойци маршируват по улиците на Нюрнберг, мястото на доста всеобщи нацистки манифестации.

Парад за Деня на армията (САЩ)

На 13 юни 1942 година към 500 000 цивилни и държавни чиновници маршируват в символ на взаимност с американски военнослужещи мъже и дами във връзка влизането на Съединени американски щати във Втората международна война.
 Това са страните, продали най-вече оръжие през 2020 година
Това са страните, продали най-вече оръжие през 2020 година

Над половината от търговията с оръжие се пада на Съединени американски щати

Парадът на успеха в Ню Йорк (САЩ)

Четири години след парада за Деня на армията, Ню Йорк е хазаин на Парада на успеха, с цел да отпразнува триумфа на съдружниците във Втората международна война. На парада взели участие 13 000 бойци от 82-ра въздушнодесантна дивизия, танкове, гаубици и бронирани коли. Съобщава се, че събитието било следено от 4 милиона души. Смята се, че парадът е минал 4 благи и траял 11 часа.

Денят на успеха (Русия)

Годишният първомайски церемониал е значимо събитие в Русия, само че няма по-значим ден от 9 май или Деня на успеха. Това е денят, в който Русия организира величествен боен церемониал в чест на успеха си над нацистка Германия и края на това, което Русия назовава Велика отечествена война.
 Кои пет страни харчат най-вече пари за защита?
Кои пет страни харчат най-вече пари за защита?

Военните разноски доближават рекордно равнище през втората година от пандемията

Денят на нацията (Северна Корея)

Военните паради са постоянно събитие в Северна Корея. Тоталитарният режим нормално провежда голям боен церемониал с бойци, танкове и ракети на годишнината от основаването си, която е 9 септември. Северна Корея също организира паради на рождените дни на своите династични водачи.

Ден на републиката (Индия)
 Ден на републиката (Индия)
Източник:

Ден на републиката (Индия)

Индия организира боен церемониал на Деня на републиката всяка година на 26 януари. Най-голямата народна власт в света организира своя 70-ти ден на републиката, показвайки артилерийско съоръжение, закупено от Съединените щати. Военните паради на Индия нормално се организират като проява на мощ против прилежащ Пакистан. Двете народи са нуклеарни сили, които са водили три стандартни войни след разделянето на Индия през 1947 година

Ден на въоръжените сили (Южна Корея)
 Ден на въоръжените сили (Южна Корея)
Източник:

Ден на въоръжените сили (Южна Корея)

Денят на въоръжените сили е южнокорейско празненство, което се организира всяка година на 1 октомври в чест на годишнината от пресичането на южнокорейските войски през 38-ия паралел по време на Корейската война. През множеството години това е увещание, че нацията би трябвало да бъде бдителна във връзка с нападателния си комшия на север.

Ден на националната войска (Иран)
 Ден на националната войска (Иран)
Източник:

Ден на националната войска (Иран)

Иран отбелязва своя годишен ден на националната войска всеки 18 април с бойни демонстрации с присъединяване на всички клонове на армията на ислямската република. Поводът нормално включва антиамерикански послания. Иранските водачи следят парада покрай мавзолея на аятолах Хомейни, който основа републиката през 1979 година
 Икономическата война против Русия се нагорещява
Икономическата война против Русия се нагорещява

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин стартира да приказва за това, че Съединени американски щати и НАТО съзнателно отслабват Русия по пътя към украинската победа

Ден на независимостта (Украйна)
 Ден на независимостта (Украйна)
Източник:

Ден на независимостта (Украйна)

Украйна чества деня на независимостта си на 24 август в Киев с боен церемониал, написа 24/7 Wall St. Той включва маршируващи войски, танкове и естакади на самолети. Украйна стана самостоятелна страна, когато Съветският съюз се разпадна през 1991 година

Парад на успеха във войната в Залива (САЩ)
 Парад на успеха във войната в Залива
Източник:

Парад на успеха във войната в Залива

Последният боен церемониал, извършен във Вашингтон, окръг Колумбия, беше през юни 1991 година, с цел да приветства връщането на американските войски от войната в Персийския залив. Като част от коалиция от съюзнически сили, американските войски изгониха Саддам Хюсеин и иракските сили от Кувейт. Около 200 000 души поздравиха 8 000 бойци, служили по време на войната в Персийския залив.
 Как да опазим спестяванията си по време на инфлация и война?
Как да опазим спестяванията си по време на инфлация и война?

Стойне Василев, самостоятелен финансов съветник, разяснява за предаването Money.bg
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР