Българската академия на науките (БАН) ще изработи дигитализиран и осъвременен

...
Българската академия на науките (БАН) ще изработи дигитализиран и осъвременен
Коментари Харесай

В рамките на проекта БЕРОН правописният речник на българския език ще стане дигитален

Българската академия на науките (БАН) ще създаде цифровизиран и осъвременен вид на формалния правописен речник на българския език, който ще бъде свободно наличен в интернет, оповестиха през днешния ден от Министерството на образованието, което финансира плана. Той ще бъде част от цялостна онлайн платформа за езикови запаси и инспекция на правопис, правоговор и граматика. Проектът би трябвало да завърши до края на 2023 година и ще коства 378 800 лева

Новата платформа ще носи името БЕРОН и ще съдържа модули за правопис, правоговор, граматика. В него ще бъде интегрирана също сегашната профилирана работа " Езикови информации " към Института за български език.

Платформата ще извършва и ролята на граматически указател. Новият уебсайт ще бъде от време на време надграждан както със наличие за навлизащи нови думи в езика, по този начин и с нови функционалности.

От Министерство на образованието показват, че сега липсва благонадежден цифров източник на информация за книжовния български език, като съгласно изследване на Българска академия на науките от 2019 година над 45% от българите сред 18 и 50 години избират по езикови въпроси да се осведомят от интернет, а не от хартиени речници.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР