Българската агенция по безопасност на храните излезе с официална позиция

...
Българската агенция по безопасност на храните излезе с официална позиция
Коментари Харесай

Агенцията по храните успокои: Няма сигнал за внос на опасни бебешки храни

Българската организация по сигурност на храните излезе с публична позиция по отношение на качеството на бебешките храни на българския пазар. Това стана след питане на поради новината за американски производител и вносител на детски храни в България, който е бил засечен да продава на тежки метали в Съединени американски щати - съответно неорганичен арсен. Според на Конгреса в Съединени американски щати четири водещи компании, измежду които и компанията " Гербер ", са продавали рискови равнища на арсен, олово, кадмий, живак и други отрови в бебешки храни.

Публикуваме формалния отговор на БАБХ до без редакторска интервенция:
 Призив за незабавна инспекция за качеството на бебешките храни у нас след отчет от Съединени американски щати Призив за незабавна инспекция за качеството на бебешките храни у нас след отчет от Съединени американски щати
" Българските институции би трябвало неотложно да се самосезират и да ревизират какво е качеството на бебешките храни в страната ". Това съобщи,...

" Във връзка с медийни изявления по отношение на продажбата на детски храни с съществуване на тежки метали в Съединени американски щати, Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) уведомява, че съгласно информация в системата за бързо съобщаване за храни и фуражи (RASFF) от началото на 2020 година досега няма постъпила информация за съществуване на детски храни , съдържащи тежки метали или други замърсители на единния европейски пазар, част от който е и Република България.

Ежегодно БАБХ създава национални мониторингови стратегии за надзор на качеството и сигурността на питателните артикули, в това число храни за кърмачета и дребни деца, посредством лабораторни разбори. Разработването на стратегиите е на база разбор на риска, учреден на данните за открити нарушавания на критериите за сигурността на храните при осъществявания формален надзор, от сигнали получени по системата RASFF и сигнали и тъжби на консуматори.

Контролът на замърсителите, в това число тежки метали (арсен, олово, живак и кадмий) са включени в „ Национална стратегия за надзор на храни за наличие на замърсители, добавки, материали и предмети, предопределени за контакт с храни и за храни, обработени с йонизиращи лъчения “.

В осъществяване на тази стратегия през 2020 година са взети 54 проби от детски храни, пюрета и сокове, от български и задгранични производители, и са изпитани по индикаторите за сигурност, заложени в националното и европейското законодателство. При направените изпитвания не са открити отклонения в сигурността.
 Доклад от Съединени американски щати: Опасни равнища на тежки метали в бебешки храни, има прочут и в България производител Доклад от Съединени американски щати: Опасни равнища на тежки метали в бебешки храни, има прочут и в България производител
Осем месеца откакто отчет на Конгреса в Съединени американски щати хвърли светлина върху въпроса за токсините в детската храна, в нов отчет се показват вс...

През 2021 година е планувано вземането на 61 проби от детски храни, пюрета и сокове. От изпитаните досега 30 проби не са открити наднормени стойности на следените индикатори , посочени в законодателството. Всяка стратегия, изпълнявана от Агенцията по храните, планува и извънпланово взимане на проби при пораждане на подозрение в сигурността на детските храни. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР