Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди случай на

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди случай на
Коментари Харесай

БАБХ обяви огнище на инфлуенца по птиците във второ пазарджишко село

Българската организация по сигурност на храните ( БАБХ) удостовери случай на Инфлуенца А (грип) измежду птиците в село Главиница , област Пазарджик. Инфекцията е видяна в животновъден обект с почти 248 кокошки носачки.

След осъществяване на контролни ограничения в 10-километровата зона, основана след регистрирането на първото огнище на Инфлуенца на 26 октомври 2023 в Мало Конаре, област Пазарджик, вирусът беше доказан.

БАБХ издала заповед за умъртвяване на засегнатите птици в обектите  с цел ограничение на разпространяването на болестта.

3-километрова защитна зона е избрана към засегнатия животновъден обект, включвайки селата Главиница, Алеко Константиново, Мокрище и град Пазарджик. Също по този начин, е открита и 10-километрова зона за наблюдаване в община Пазарджик, обхващаща няколко села.

БАБХ акцентира значимостта на съблюдаване на ограниченията за биосигурност в животновъдните обекти и упорства за неотложно известяван при промени в здравословното положение на птиците.

Агенцията твърди, че птичето месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на Инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве.

БАБХ удостовери съществуването на огнище на Инфлуенца вид А измежду птиците в село Главиница, област Пазарджик. Инфекцията е видяна в животновъден обект с към 248 кокошки-носачки.
 Установиха огнище на инфлуенца по птиците в Пазарджишко
Установиха огнище на инфлуенца по птиците в Пазарджишко

Вирусът е установен във плантация за развъждане на кокошки носачки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР