Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди четири огнища

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди четири огнища
Коментари Харесай

Отново откриха огнища на птичи грип в Плевенско


Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) удостовери четири огнища на птичи грип в град Славяново, Плевенска област.

Засегнати са два животновъдни обекта за развъждане на патици-мюлари, един за развъждане на кокошки-родители за бройлери и различен за развъждане на бройлери.

Предстои умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици в обектите и неутрализиране на труповете под формален контрол и по метод, недопускащ разпространение на заболяването.

В момента на определяне на огнището в четирите стопанства се отглеждат над 160 000 птици, като подозрението за заболяване измежду тях е подбудено от нараснала смъртност.

Около стопанствата са избрани 3-километрова защитна зона, в която попадат обитаемоте места от община Плевен – град Славяново и село Мечка, и 10-километрова следена зона, в която попадат обитаемоте места: общ. Плевен – с. Коиловци; общ. Никопол – с. Асеново, с. Дебово, с. Новачене, с. Бацова махала; общ. Левски – с. Трънчовица; общ. Пордим – с. Тотлебен.

Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижвания на домашни и други птици, яйца, артикули и странични скотски артикули добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в двете зони.

Птичето месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на Инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве при съблюдаване на хигиеничните правила за обработка на храни в семейството, напомнят от БАБХ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР