Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не е внесла

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не е внесла
Коментари Харесай

Агенцията по храните не може да обжалва по казуса „Евролаб 2011“ заради невнесена навреме такса

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) не е внесла в период дължимата държавна такса за касационно обжалване по решение на Административния съд в София (ААСГ), което визира наетите от сдружението „ Евролаб 2011 “ ЕООД пространства на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, оповестиха от Върховния административен съд (ВАС), който е трябвало да гледа жалбата на организацията, написа уеб сайтът на БНР.

Делото пред първоинстанционния съд – АССГ, е формирано по тъжба на „ Евролаб 2011 “ срещу четири точки от заповед на изпълнителния шеф на БАБХ, с които се отдръпва като оскъдна заповед от 31 декември 2021 година на шефа на организацията и се приключва подписаният въз основа на тази заповед контракт за наем с компанията.

„ Като е наредил превод следобяд на последния ден и е употребил система за банково разплащане, която да разрешава подреденият превод да бъде импортиран на идващия ден, частният жалбоподател (БАБХ) самичък се е сложил в обстановка, в която дължимата сума да е импортирана от банката на идващия ден “, се споделя в определението на Върховен административен съд.

Поради това се приема, че жалбата на БАБХ не може да се прегледа и решението на АССГ по делото е вярно, като следва да бъде оставено в действие. Според него точки ІІ, ІІІ, ІV и VІ от заповед № РД 11-1477 от 01.07.2022г. на изпълнителния шеф на БАБХ са оскъдни, а организацията би трябвало да заплати на „ Евролаб 2011 “ ЕООД сумата в размер на 1250 лв. разходи по делото.

След като стана ясно решението на Върховния административен съд, от БАБХ изпратиха до медиите позиция, в която се споделя, че: „ Определението на съда не трансформира основаната организация на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “.

„ БАБХ продължава да прави всички действия, част от формалния надзор – товаро-разтоварване, фитосанитарен и ветеринарен надзор, разбор на пробите, взети по формален надзор.

Съобразявайки се с определението на съда БАБХ, ще предприеме следващи законови дейности в отбрана на държавния интерес при вноса на храни през граничния пункт “, пишат от Агенцията по храните.

 
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР