Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нов случай

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нов случай
Коментари Харесай

Нов случай на африканска чума при дива свиня в Силистра

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи нов случай на африканска чума при дива свиня в община Алфатар, област Силистра. Животното е отстреляно в ловно поле, част от Държавно горско стопанство – Силистра, дивечовъден сектор – Алеково, предан на концесия. Изпитването на взетите проби удостовери съществуване на вируса на Африканска чума по свинете (АЧС). Това оповестиха от БАБХ.

Поредният случай на Африканска чума при дива свиня е открит в инфектираната зона, оповестена през месец октомври тази година на територията на област Силистра.

БАБХ ще прави непрекъснати клинични прегледи за африканска чума при домашни прасета и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни прасета като осъществяване на Програмата за профилактика и контрол на заболяването в България. Мерките при домашни прасета са ориентирани към прецизна биосигурност за спирането на опцията за прекачване на болестта сред дивата и питомната популация прасета в страната. Те са основани на Стратегията на Европейския съюз (ЕС) за Африканска чума по свинете (SANTE 7113/2015) и са ориентирани най-много към дивата популация.

С цел надзор и очистване на болестта, БАБХ стартира използването на всички ограничения още при установения първи случай в област Силистра, в сходство с настоящото законодателство.

Българската организация по сигурност на храните моли жителите да алармират за мъртви животни или животни с нетипично държание в съответните ветеринарномедицински служби и регионалните структури на БАБХ по места.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР