Българска делегация от депутати и енергийни експерти беше на посещение

...
Българска делегация от депутати и енергийни експерти беше на посещение
Коментари Харесай

Николов: Технологията при АЕЦ „Вогъл” би била успешна и за 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй”

Българска делегация от депутати и енергийни специалисти беше на посещаване в Съединени американски щати. Сред тях бе и Валентин Николов – някогашен началник на Българския енергиен холдинг и някогашен началник АЕЦ „ Козлодуй ”. Той разяснява бъдещето на енергетиката ни в ефира на „ Денят онлайн ”.

„ АЕЦ „ Вогъл ” към този момент е съвсем подготвена. Технологията там е такава, че при изключително състояние не може да се получи стопилка и радиоактивно замърсяване. Овладява се нуклеарният развой и опцията от прегряване ”, посочи Николов. Според него сходна технология би била доста добра за седмия блок на АЕЦ „ Козлодуй ”.

„ Нашите централи зависят доста електрическата сила. Какво се случи във „ Фукушима ”, откакто заля вълната? Тя изключи опцията на основните циркулационни помпи да въртят водата и да охлаждат реактора. Дизелгенераторите бяха потопени. Наблизо нямаше други и се получи тази стопилка, за която говорихме и нуклеарното гориво излезе на открито ”, изясни някогашният началник на Българския енергиен холдинг.

По думите му градежът на една такава централа трае към 5 години.

„ Уестингхаус “ няма да строят. Те са носители на плана и дават технологията. Има 7-8 компании, които могат да построят такава централа у нас. Отделно след изследване ще се види и българската промишленост с какво може да бъде въвлечена в този развой. Сигурен съм, че ще има такива, които ще изявят предпочитание да влагат ”, сподели още Николов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР